12:30 14.02.2018

Кабмін пропонує Раді продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону про освіту до 2023 року

2 хв читати
Кабмін пропонує Раді продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону про освіту до 2023 року

Кабінет Міністрів України схвалив і передав до Верховної Ради законопроект, згідно з яким запропоновано продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону "Про освіту" з 2020 до 2023 року.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний проект закону було ухвалено на засіданні уряду в середу.

За словами міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, цю зміну необхідно внести для реалізації пропозицій Венеціанської комісії.

У свою чергу, це надасть можливість більш плавно імплементувати мовні статті стосовно національних меншин.

"Логічно продовжити період імплементації сьомої статті закону про освіту до 2023 року, тому що діти, які тепер підуть до першого класу, матимуть більше часу на вивчення української мови. А також ми вдосконалюємо методики з викладання української мови для шкіл з угорською та румунською мовами навчання, оскільки це мови інших мовних груп, і таким дітям важче вивчати українську мову", - пояснила міністр під час прес-брифінгу після урядового засідання.

Як повідомлялося, 28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту", який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома й більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами ЄС. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини 26 вересня заявило про намір країни блокувати зближення України та ЄС через закон про освіту. МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії.

8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала обвинувачення Угорщини у звуженні прав національних меншин в статті про мову навчання в законі України "Про освіту".

У МОН заявили про готовність імплементувати рекомендації комісії та розробили три моделі імплементації мовної статті в законі "Про загальну середню освіту".

Угорщина заблокувала проведення засідання Комісії Україна-НАТО в грудні 2017 року й кілька зустрічей міністра оборони України Степана Полторака під час засідання міністрів оборони країн НАТО 14-15 лютого.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА