12:40 15.02.2018

За часів Януковича армія була не готова й деморалізована - Коваль в суді

3 хв читати
За часів Януковича армія була не готова й деморалізована - Коваль в суді

За президентства Віктора Януковича Збройні Сили України не були готові до виконання завдань і були деморалізовані, вважає колишній в. о. міністра оборони України (25 березня - 3 липня 2014 року), перший заступник секретаря РНБО України Михайло Коваль.

"Збройні Сили не були боєздатними. Фактично Збройні Сили на момент початку агресії (РФ у Криму - ІФ) зовсім не були боєздатними", - сказав він під час надання свідчень в Оболонському районному суді Києва у справі про держзраду В.Януковича.

М.Коваль вважає, що тодішній Верховний головнокомандувач мав бачити і знати, що існують загрози Україні з боку Російської Федерації. "Одну загрозу я пережив особисто, коли керував нашими прикордонниками на Тузлі (під час конфлікту між Україною і РФ навколо острова Тузла восени 2003 року - ІФ), всі три місяці від початку до кінця я був там. Ми не бачили події 2004 року? Я теж, коли був командиром бригади, готував її протидіяти угрупованню російських військ на території Криму", - зазначив він.

На його думку, В.Янукович мав вимагати від головнокомандувача Збройних Сил планування "оборонних операцій щодо Криму та сходу України". "Натомість ми бачили зниження потенціалу, знищення частин, які стояли на східних рубежах, наприклад дивізії, а потім бригади в Артемівську, яка вийшла в стані боєготовності з групи радянських військ. Частини цієї бригади стояли в Луганську, Алчевську, Трьохізбенці, коли вона була дивізією. Ця бригада могла виконувати завдання на сході України", - наголосив свідок.

М.Коваль звернув увагу, що в Криму свого часу стояв 32-й армійський корпус, три загальновійськові бригади, також була елітна бригада морської піхоти, 10-та бригада спецназу. "Що з ними сталося? Корпусу не стало, залишилася одна 30-та бригада в Перевальному. Знищено було 10-ту бригаду спецназу. А 3-й полк, сформований на базі бригади, було переведено до Кіровограда, нині Кропивницького", - розповів він.

Екс в. о. міністра оборони також наголосив, що армія бачила негативний приклад того, що сталося під час Майдану з "Беркутом" і Внутрішніми військами. "Головнокомандувач кинув і "продав" ці структури. Армія це все бачила. Я скажу більше: коли люди Гіркіна стріляли під Слов'янськом і вбили "альфівців", то одна з рот 80-го окремого аеромобільного полку думала, стріляти по цих негідниках чи ні. Був приклад 51-ї бригади під Оленівкою, коли приїхали сепаратисти, з ними побраталися, випили, а потім їх підступно розстріляли. Армія була не готова, вона була деморалізована", - вважає він.

М.Коваль навів у суді дані про стан бойової готовності військових частин Збройних Сил на початок 2014 року. За його інформацією, загалом зі 117 частин і з'єднань Збройних Сил України на той момент 56 були готові, 11 частково готові й 50 не були готові. "За всіма канонами військового мистецтва Збройні Сили можуть виконувати завдання, коли вони готові мінімум на 70%. Тут цифри ви можете порахувати самі", - зазначив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА