18:20 15.02.2018

Дуда направив зміни до закону про Інститут нацпам’яті до Конституційного трибуналу Польщі

4 хв читати
Дуда направив зміни до закону про Інститут нацпам’яті до Конституційного трибуналу Польщі

Президент Республіки Польща Анджей Дуда в четвер направив до Конституційного трибуналу підписану ним поправку до закону про Інститут національної пам'яті на предмет розгляду відповідності її Конституції Польщі, повідомляє Канцелярія польського президента.

"За словами президента Республіки Польща, положення закону мають бути досить точними, щоб кожен громадянин, прочитавши їх, не сумнівався, що його поведінка може бути караною або ні", - йдеться в оприлюдненій у четвер на сайті Канцелярії інформації.

Як повідомлялося, сенат Польщі в ніч на 1 лютого ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів". За ухвалення законопроекту проголосували 57 сенаторів, переважно правлячої партії "Право та справедливість" (PiS), 23 висловилися проти і двоє утрималися.

Зміни до закону передбачають штрафи або ув'язнення терміном до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, зокрема, за злочини, скоєні Третім Рейхом". Крім того, злочином у документі називається "Волинська різня", за заперечення "Волинської різні" також вводиться покарання Окрім цього, покарання загрожує за вживання виразу "польські табори смерті" стосовно таборів, які були розташовані в Польщі під час Другої світової війни.

Президент України Петро Порошенко заявив, що він стурбований рішенням сенату Польщі.

Верховна Рада 6 лютого прийняла заяву, якою висловила розчарування і стурбованість у зв'язку з ухваленням сеймом і сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті - Комісію з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів, а також закликала главу Польської держави втрутитися в ситуацію.

Заяву українського парламенту у зв'язку з прийняттям сеймом і сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті на засіданні Верховної Ради у вівторок підтримали 242 народні депутати за 226 мінімально необхідних.

У прийнятій українськими депутатами заяві зазначено, що "Верховна Рада України з розчаруванням і глибокою стурбованістю сприйняла рішення сейму від 26 січня і сенату Республіки Польща від 1 лютого 2018 року щодо ухвалення змін до закону про Інститут національної пам'яті - Комісії з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів, якими запроваджується кримінальна відповідальність за заперечення так званих злочинів українських націоналістів і дається упереджене та антиісторичне визначення цього поняття, що відкриває шлях до маніпуляцій і посилення антиукраїнських тенденцій в польському суспільстві".

У заяві також йдеться, що відвертий діалог, вільний обмін думками та академічна свобода опинилися під загрозою кримінального переслідування, що є несумісним із демократичними цінностями. "Верховна Рада України категорично не сприймає і відкидає політику подвійних стандартів та нав'язування ідей колективної відповідальності українського народу, а також спроби польської сторони прирівняти дії всіх борців за незалежність України до злочинів двох тоталітарних режимів ХХ століття - нацистського та комуністичного", - наголошується в прийнятій українським парламентом заяві.

Нардепи, зокрема, заявили, що прийняті сеймом і сенатом Польщі законодавчі зміни суперечать змісту і духу стратегічного партнерства між Україною та Республікою Польща, а також принципам, які були погоджені сторонами, серед іншого, у Декларації пам'яті та солідарності від 20 жовтня 2016 року.

"Нашу найбільшу тривогу викликає той факт, що розгортання антиукраїнських настроїв та створення атмосфери тиску і залякування здатне безпосередньо вплинути на права і свободи майже мільйона українців, які сьогодні є трудовими мігрантами на території Польщі та працюють заради її економічного зростання у тому числі. Ця тема становить виняткове значення і є предметом прискіпливої уваги для парламенту України. Нас також турбують демонстративні акції знищення українських пам'ятників на території Польщі, напади на учасників релігійних урочистостей, членів української громади Польщі, заборони проведення культурних заходів та шовіністична риторика", - йдеться в заяві.

Також у прийнятій заяві наголошується, що Верховна Рада України солідарна з міжнародною спільнотою в питаннях недопущення заперечення злочину голокосту і закликає польську сторону до відкритості і конструктивності в подальшому розвитку двосторонніх відносин.

"Закликаємо президента Республіки Польща (Анджея Дуду - ІФ) скористатися своїми конституційними повноваженнями та спільно з сеймом і сенатом Республіки Польща повернути в українсько-польські відносини зваженість, раціональність та доброзичливість", - йдеться в прийнятій заяві.

Того самого дня, 6 лютого, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що підпише зміни до цього закону. Увечері 6 лютого він підписав зміни до закону про Інститут національної пам'яті - Комісію з розслідування злочинів проти польського народу, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів", повідомляє агентство Ассошіейтед прес. Таким чином, зміни, раніше схвалені парламентом, набули чинності.

При цьому, як зазначає АП, глава держави наголосив, що, можливо, на практиці буде майже неможливо карати порушників нового закону, особливо - якщо порушення здійснюються за межами Польщі. Крім того, раніше у вівторок А.Дуда заявив, що планує звернутися до Конституційного суду Польщі з проханням дати оцінку нововведенням. Таким чином, пише АП, президент не виключає, що до закону ще можуть бути внесені модифікації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА