13:33 16.02.2018

Клімкін обговорить із главою Siemens ситуацію з постачанням до окупованого РФ Криму турбін цієї компанії

2 хв читати
Клімкін обговорить із главою Siemens ситуацію з постачанням до окупованого РФ Криму турбін цієї компанії

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін має намір у Мюнхені в п'ятницю обговорити з главою компанії Siemens постачання турбін цієї німецької компанії до окупованого Росією Криму.

"Починаю буквально через годину зустріч із шефом Siemens. Хочу все-таки перевірити, яким чином Siemens провів внутрішнє розслідування за цими турбінами, які у нього підлим чином реально вкрали і поставили на територію окупованого Криму", - сказав П.Клімкін журналістам у Мюнхені в п'ятницю.

Глава МЗС України додав: "Ми зараз працюємо з Siemens, і хочемо це зробити також для всіх компаній, щоб в кожному контракті була чітко прописано відповідальність, якщо Росія намагається маніпулювати з такими поставками. Тобто дуже сподіваюся, що я таке запевнення від шефа Siemens зараз отримаю, потім будемо говорити з німецьким і європейським бізнесом", - сказав він.

Як повідомлялося, Siemens звинувачує два "Технопромекспорт" в тому, що вони незаконно перемістили до Криму чотири турбіни, надані для будівництва електростанцій в Тамані. Згідно зі списком санкцій обмеження, німецька компанія забороняла використовувати свої турбіни для виробництва електроенергії в Криму, оскільки ЄС не визнає російський статус Криму.

Позивач вимагає повернути турбіни і визнати угоди з продажу турбін недійсними. На думку позивача, Siemens ошукали. У ТОВ "ВО "Технопромекспорт" вважають, що німецький концерн намагається домогтися на території РФ виконання санкцій іноземних держав, а не захищає свої цивільні права. Через порушення санкцій Siemens загрожують штрафні санкції з боку ЄС. При цьому контракт в Росії було у повному обсязі виконано.

Станції в Криму мають розпочати роботу в травні-червні 2018 року.

У відповідь на переміщення турбін ЄС ввів проти трьох російських компаній і трьох фізосіб додаткові санкції.

Під час судових розглядів 14 грудня представник "Технопромекспорт" повідомив, що Siemens не планує повертати гроші. При цьому представник Siemens заявив, що наразі це питання не порушувалося. Пояснюючи суть питання після судового засідання, він сказав: "Ми не говорили, що готові повернути гроші, ми говорили, що розуміємо наслідки від задоволення позову".

14 грудня 2017 року заступник міністра енергетики РФ Андрій Черезов повідомив, що дві з чотирьох спірних турбін вже змонтовані в Криму. Ще дві будуть змонтовані до кінця 2017 року.

У Siemens раніше заявляли, що попередній монтаж обладнання втратить свою вартість, і просили про забезпечувальні заходи за позовами, але суд в цих заходах відмовив. Турбіни оцінювали в суму близько 150 млн євро.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА