18:13 16.02.2018

Угорщина закликає Україну досягти згоди із закарпатськими угорцями щодо закону про освіту

2 хв читати
Угорщина закликає Україну досягти згоди із закарпатськими угорцями щодо закону про освіту

Угорщина закликає Україну припинити реалізацію закону про освіту (зокрема, мовної статті), доки не буде досягнуто домовленості із закарпатськими угорцями щодо всіх деталей, заявив у п'ятницю міністр закордонних справ Петер Сіярто (Péter Szijjártó).

Як зазначено в повідомленні на сайті МЗС Угорщини, за словами П.Сіярто, Україна "розпочала міжнародну кампанію брехні проти Угорщини і закарпатських угорців". Він пояснив таке визначення тим, що, за його словами, "закарпатські угорці не були присутні на зустрічі з українським урядом в Києві, на якій відбулися переговори щодо закону про освіту України відповідно до вимог Венеціанської комісії".

За словами міністра, український уряд хотів обговорити із закарпатськими угорцями нову частину закону, засновану на вже ухваленому документі. Тому їх не запрошували на консультації щодо закону про освіту. І якби закарпатські угорці були присутні на цих зборах, "вони за всіма статтями і завданнями ухвалили б закон про освіту", що грубо суперечить міжнародному праву і правам закарпатських угорців.

"Україна, яка прагне європейської інтеграції, останнім часом різко порушила міжнародні закони про захист меншин, дотримання яких також суворо вимагає Європейський Союз", - підкреслив глава МЗС Угорщини.

Він вважає, що фактично в Україні почали реалізацію закону про освіту, оскільки вже проінформовані угорські школи про те, що "світова література повинна викладатися українською мовою з цього вересня".

"Угорщина закликає Україну припинити виконання закону про освіту замість проведення міжнародної кампанії брехні, аж доки не дійде згоди із закарпатськими угорцями щодо всіх деталей... Україна повинна нарешті почати переговори із закарпатськими угорцями", - заявив П.Сіярто.

28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту", який, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами ЄС. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд із українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА