Політика

Зеркаль представлятиме інтереси України в Міжнародному арбітражному суді в Гаазі

Президент України Петро Порошенко підписав розпорядження про представництво України в розгляді питання в Міжнародному арбітражному суді в Гаазі про порушення Конвенції ООН з морського права, захищати інтереси України доручено заступнику міністра закордонних справ з євроінтеграції Олені Зеркаль.

Це випливає з розпорядження щодо представництва України в розгляді питання в Міжнародному арбітражному суді щодо порушення Конвенції ООН з морського права 1982 року, підписаного президентом, повідомляє прес-служба глави держави.

За його словами, Україна провела безпрецедентну роботу щодо захисту своїх юридичних позицій: "Це стосується судових позовів в Міжнародний суд ООН в Гаазі з приводу порушення Російською Федерацією Конвенції ООН з протидії фінансуванню тероризму, Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Це стосується і порушення Російською Федерацією Конвенції ООН з морського права та низки інших міжнародних документів".

"Сьогодні - черговий етап. Ми підготували розпорядження про представництво України в розгляді Арбітражним трибуналом Конвенції ООН з морського права по абсолютно чіткій позиції захисту інтересів України у зв'язку з порушенням Російською Федерацією суверенних прав України в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці", - зазначив П.Порошенко.

Він нагадав, що 20 лютого виповнюється чотири роки від початку агресії Російської Федерації проти суверенної та незалежної Української держави, яка розпочалася з незаконної анексії Криму.

Президент зазначив, що економічним інтересам України завдано серйозної шкоди, зокрема здійснюється видобуток корисних копалин, мають місце суттєві негативні екологічні, інфраструктурні, транспортні наслідки через будівництво Керченського мосту без дозволу держави Україна.

При цьому президент наголосив, що "не йдеться про розгляд питання українського суверенітету над Кримом". "Це питання незмінне, беззастережне і ніхто його під сумнів не ставить. Мова йде про те, що ми маємо захищати на кожному напрямку економічні інтереси Української держави і приватних інвесторів, чия власність у Криму була конфіскована", - пояснив він.

За словами заступника міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції О.Зеркаль, цей меморандум окреслює правові рамки претензій щодо порушення прав України відповідно до Морської конвенції.

Вона додала, що арбітраж встановив конкретні часові терміни - коли і що має бути подано. "Фактично ми закладаємо нову парадигму відносин з РФ, яка буде базуватися на виключно правових засадах", - зазначила О.Зеркаль.

Як повідомляється на офіційному сайті Міністерства закордонних справ України, Київ подав 19 лютого свій меморандум в арбітражному провадженні проти РФ за Конвенцією ООН з морського права, який доводить, що РФ порушила суверенні права України в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ