12:36 22.02.2018

Україні вдалося уникнути кровопролиття в Криму, яке зробило б неможливим повернення півострова мирним шляхом - Вайтекунас

2 хв читати

 Керівництву України в 2014 році вдалося уникнути реалізації у Криму кривавого сценарію Кремля, який розділив би кримчан і унеможливив повернення півострова під український суверенітет мирним шляхом, заявив колишній міністр закордонних справ Литви, посол Литви в Україні в 2010-2014 роках Пятрас Вайтекунас.

"Чого Україні вдалося уникнути, але чим ви не пишаєтеся, і на що ви не звертаєте уваги, - так це те, що в Криму не пролилася кров. Вам здається, що ви зробили дуже мало. Ваша армія була занадто слабкою. Вона залишалася слабкою тривалий час навіть після початку мобілізації. Крим без крові став успіхом і порятунком для України", - сказав він в інтерв'ю інтернет-виданню "Цензор.НЕТ", опублікованому в четвер.

На думку П.Вайтекунаса, тодішнє керівництво України переграло президента Росії Володимира Путіна, не давши йому можливості "розв'язати повномасштабну війну, до якої Україна тоді була зовсім не готова".

"По-перше, ви зберегли людські життя. Думаю, що президент Путін схилявся до кривавого сценарію в Криму - кров дозволила б приховати причини початку війни. Це було б схоже на Південну Осетію в 2008 році. Криваві провокації, розділили б кримчан і зробили б неможливим повернення Криму мирним шляхом", - зазначив дипломат.

Він вважає, що "кривавий сценарій" у Криму дав би В.Путіну підстави до вторгнення на материкову Україну з боку Криму, до якого все у російських військових було готово, зкрема й рішення російського парламенту і звернення екс-президента-втікача Віктора Януковича.

"Замість цього тепер проти Росії маємо потужний фронт Європи і США, які вимагають повернення Криму. Сценарій мирної окупації почав грати вже проти президента Путіна, у нього немає виправдань", - наголосив П.Вайтекунас.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА