12:28 23.02.2018

Законопроект про Антикорупційний суд має пройти експертизу на відповідність європейській практиці

2 хв читати

Законопроект про Вищий антикорупційний суд має бути проаналізований на предмет відповідності європейській практиці, вважає перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Я особисто голосуватиму, і завжди голосувала, за закон про Антикорупційний суд, але щоб цей закон також пройшов експертизу комітету євроінтеграції. Буде дуже цікава історія, чи відповідає він європейським практикам, чи є такі суди в європейських країнах", - сказала вона в п'ятницю в Києві на конференції, присвяченій підбиттю підсумків імплементації угоди про асоціацію з ЄС у 2017 році та планам на майбутнє.

За словами І.Геращенко, в Україні питання боротьби з корупцією є ключовим, зокрема в контексті імплементації угоди про асоціацію.

При цьому вона зазначила, що необхідно змінити всю судову систему, а не концентруватися лише на створенні "одного ідеального суду".

Перший віце-спікер акцентувала увагу на проблемі доступу до правосуддя в Україні. "Зміна всіх судів відповідно до європейських буде однією з ключових реформ, які зроблять Україну європейською... Це не менш важливо, ніж боротьба з корупцією", - сказала вона.

Водночас І.Геращенко заявила, що для ВР ключовим є ухвалення законопроекту про Вищий антикорупційний суд.

"Я упевнена, що він буде прийнятий, відповідатиме і рекомендаціям Венеціанської комісії... і важливо, щоб потім ми сам суд сформували", - сказала вона.

Водночас І.Геращенко наголосила на необхідності здійснювати експертизу законопроектів, які розглядає парламент, на відповідність європейському праву.

"Найкраще процес експертизи... був організований у 2010 році, коли відповідна структура... працювала в Міністерстві юстиції", - зазначила вона.

Як повідомлялося, народні депутати наразі не включили до порядку денного роботи ВР президентський законопроект (№7440) про Вищий антикорупційний суд та альтернативний. Формально профільний комітет парламенту може прийняти в роботу законопроект після включення його до порядку денного сесії, а до другого читання народні депутати подають поправки після прийняття документа за основу.

22 лютого голова ВР Андрій Парубій заявив, що має намір винести на розгляд до сесійної зали законопроект про Антикорупційний суд, щойно стосовно нього буде рішення парламентського комітету з питань правової політики та правосуддя.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА