14:31 23.02.2018

Міжнародні експерти не можуть повністю обирати склад українського Антикорупційного суду - І.Луценко

2 хв читати

Роль міжнародних експертів не може бути винятковою під час відбору суддів Вищого антикорупційного суду, порядок не може суттєво відрізнятися від відбору до інших українських судів, зазначає представник президента України у Верховній Раді Ірина Луценко.

"Усі рекомендації будуть враховані... але в рамках Конституції України. Не може повністю група міжнародних експертів, тобто дорадча група експертів... повністю обирати склад українського суду. Ми суверенна держава", - сказала І.Луценко журналістам у Києві в п'ятницю.

За її словами, порядок відбору суддів Антикорупційного суду не може відрізнятися від методології, за якою формували Верховний Суд, відбирали суддів Конституційного Суду, а також за якою нині відбувається відбір суддів першої та другої інстанцій.

"Тобто правила і стандарти мають бути однакові", - зазначила І.Луценко.

Вона припустила, що під час доопрацювання відповідного законопроекту про Вищий антикорупційний суд може бути посилена роль міжнародних експертів, їхня оцінка щодо кандидатів на посади суддів.

Водночас представник президента в парламенті зазначила, що на базі комітету з питань правової політики Верховної Ради вже створено робочу групу на чолі з народним депутатом з фракції "Блок Петра Порошенка" Сергієм Алєксєєвим, яка працюватиме над удосконаленням законопроекту про Вищий антикорупційний суд.

"Йде вже аналіз останніх рекомендацій Венеціанської комісії і тих рекомендацій, які Венеціанська комісія давала в 2010 році, і різні висновки Асоціації європейських суддів, Хартія про європейську суддівську систему. Я називаю документи, які вже аналізуються, щоб моменти і рекомендації Венеціанської комісії, МВФ були враховані, але щоб цей закон про діяльність Антикорупційного суду відповідав і Конституції України", - заявила І.Луценко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА