11:16 24.02.2018

Закон по Донбасу набув чинності

3 хв читати
Закон по Донбасу набув чинності

Закон "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях", опублікований напередодні у парламентському виданні "Голос України", в цю суботу набув чинності.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила закон 18 січня 2018 року. 20 лютого президент України Петро Порошенко підписав цей документ.

Закон визначає, що тимчасова окупація РФ територій України, незалежно від її тривалості, є незаконною і не створює для РФ жодних територіальних прав.

Згідно із законом, тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях визнаються частини території України, в межах яких збройні формування і окупаційна адміністрація РФ встановили і здійснюють загальний контроль: сухопутної території і її внутрішніх вод у межах окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, внутрішніх морських вод, що прилягають до цієї території, надр під територіями і повітряного простору над цими територіями.

У преамбулі закону в частині визначення дати початку окупації Російською Федерацією частини території України дається відсилання до закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правового режиму на тимчасово окупованій території України", в якому визначено дату початку окупації Криму.

Межі та перелік районів, населених пунктів тимчасово окупованих територій на Донбасі буде визначати президент України за поданням Міністерства оборони України, яке має бути підготовлено на підставі пропозицій Генштабу ЗСУ.

У межах тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях діє особливий порядок забезпечення прав і свобод цивільного населення.

Згідно із законом факт остаточного виведення та відсутності збройних формувань РФ на Донбасі встановлюватимуть міністр оборони України і міністр внутрішніх справ України шляхом внесення спільного подання президенту України, який на цій підставі буде приймати відповідне рішення.

Стратегічне керівництво силами і засобами, які залучаються до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ здійснює Генштаб, а керівництво безпосередньо в Донецькій і Луганській областях – командувач Об'єднаних сил, який призначається президентом України за поданням начальника Генштабу.

Командувач Об'єднаних сил буде реалізовувати свої повноваження через Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ.

Військовослужбовці та правоохоронці на Донбасі в зонах безпеки, прилеглих до району бойових дій, зможуть входити у житлові приміщення громадян, за згодою власників, використовувати їх транспортні засоби для забезпечення національної безпеки і відсічі збройній агресії РФ. Вони також зможуть проводити огляд громадян, їхніх речей і транспортні засоби, перевіряти документи, що посвідчують особу, а у разі їх відсутності – затримувати громадян для встановлення особи.

Крім того, вони зможуть застосовувати у разі крайньої необхідності зброю і спецзасоби щодо громадян за спроби їх несанкціонованого проникнення в район здійснення заходів щодо відсічі агресії РФ, а також стосовно громадян, які перешкоджають виконанню таких заходів.

Межі зон безпеки, прилеглих до району бойових дій, визначатиме начальник Генерального штабу Збройних сил України за поданням командувача об'єднаних сил.

Закон встановлює, що будь-які документи, видані у зв'язку з незаконною діяльністю збройних формувань і окупаційної адміністрації РФ не дійсні. Винятком є документи, які підтверджують факт народження або смерті людини на тимчасово окупованих територіях. Такі документи будуть докладати до заяв про державну реєстрацію народження або смерті.

До моменту ухвалення Кабінетом Міністрів України будь-яких рішень щодо застосування норм цього закону діють акти Кабміну, а також обмеження, введені в дію рішеннями президента України.

Зазначається, що Кабміну необхідно в місячний термін з дня набуття чинності цим законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність до цього закону, забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність до цього закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА