09:59 26.02.2018

Польський закон про інститут національної пам’яті набуде чинності 1 березня

2 хв читати
Польський закон про інститут національної пам’яті набуде чинності 1 березня

Представник Міністерства юстиції Ян Кантак повідомив, що польський закон про інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів", набуде чинності в четвер, 1 березня 2018 року, повідомляє "Польське Радіо".

Видання зазначає, що, за інформацією ізраїльських ЗМІ, Польща піддалася тиску з боку Ізраїлю та заморозила закон про інститут національної пам’яті. Однак у неділю, 25 лютого, представник Я.Кантак спростував інформацію про замороження цього закону.

"У Польщі діють норми, які свідчать, що після ухвалення закону та підписання його президентом він набуває чинності", - цитує Я.Кантака "Польське Радіо".

Однак, як зазначається, набуття чинності законом не означає, що з початку березня прокуратура переслідуватиме тих, хто його порушуватиме.

Як стверджує представник президента Польщі Кшиштоф Лапінський, випадки, які мають підпадати під цей закон, можливо, "уважно якимось чином аналізуватимуть прокурори".

За словами прес-секретаря уряду Польщі Іоанни Копцинської, також імовірно, що відбудеться зустріч польських та ізраїльських експертів стосовно цього закону.

Як повідомлялося, сенат Польщі в ніч на 1 лютого ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів". Зміни до закону передбачають штрафи або тюремне ув'язнення на термін до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, зокрема за злочини, вчинені Третім рейхом". Крім того, злочином у документі називається "Волинська різанина", за її заперечення також вводиться покарання.

Президент України Петро Порошенко заявив, що він занепокоєний рішенням сенату Польщі.

Верховна Рада 6 лютого прийняла заяву, якою висловила розчарування і стурбованість у зв'язку з ухваленням сеймом і сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті - Комісію з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів, а також закликала главу Польської держави втрутитися в ситуацію.

Того самого дня, 6 лютого, президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про Інститут національної пам'яті. Отже, зміни, раніше схвалені парламентом, набули чинності. При цьому А.Дуда наголосив, що, можливо, на практиці буде майже неможливо карати порушників нового закону, особливо якщо порушення відбуваються за межами Польщі.

Перед цим А.Дуда заявив, що планує звернутися до Конституційного суду Польщі з проханням дати оцінку нововведенням. Отже, президент не виключає, що до закону ще можуть бути внесені зміни.

22 лютого віце-прем'єр міністр України Павло Розенко заявив, що польський закон про інститут національної пам'яті має бути змінений.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА