18:43 26.02.2018

Луценко: Є матеріали, які вказують на те, що екс-нардеп Шепелєв - агент ФСБ

3 хв читати
Луценко: Є матеріали, які вказують на те, що екс-нардеп Шепелєв - агент ФСБ

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що колишній народний депутат Олександр Шепелєв, щодо якого розслідується низка кримінальних проваджень, зокрема про держзраду, був агентом ФСБ, про що свідчать копії документів.

"У нас є документи про те, що він у своїх свідченнях підписується як громадянин ДНР. Є копії, які доводять, що він агент ФСБ. Ці матеріали ми отримали через адвокатів потерпілого у наших справах, який є стороною процесів у Росії. Копії офіційно знято адвокатами з тих справ і долучено до наших матеріалів. Саме тому у пана Шепелєва з'явилася ще стаття 110 (державна зрада - ІФ)", - розповів генпрокурор в інтерв'ю інтернет-виданню "Лівий берег", опублікованому в понеділок, 26 лютого.

Ю.Луценко озвучив версію, що в Росії О.Шепелєва почали переслідувати. "Моя версія, але лише версія, що в Росії його також серйозно переслідують, і справа дійшла до арешту. Тому людина полишає територію Росії. Чому при цьому він обирає Україну?. Як людина пряма, скажу, що, мабуть, йому хтось щось пообіцяв. Можливо, заховати на передвиборчий час, а там начебто щось зміниться", - висловив припущення генпрокурор.

Розповідаючи про історію затримання О.Шепелєва в Україні, а також його побиття невстановленими особами, Ю.Луценко зазначив: "СБУ затримала його в лісі під Києвом, отримавши сигнал про те, що він там перебуває. Оперативна група, яка прибула на місце, а потім і слідчі Військової прокуратури, дійсно виявили пана Шепелєва з досить серйозними слідами побоїв. Експертиза підтвердила, що побоїв було завдано не в день затримання, а до того. Тобто гематоми на обличчі утворилися за кілька днів".

Крім того, за його словами, є фактом і те, що О.Шепелєва захопили і утримували в неволі, завдаючи побоїв. Тому, зазначив генпрокурор, є ще одна справа - про викрадення, утримання в неволі і завдання тяжких фізичних ушкоджень О.Шепелєву. "Ми ведемо слідство щодо того, хто його викрав, хто бив. Чекаємо від нього свідчень", - додав він.

Як повідомлялося, колишнього народного депутата України (V і VI скликань) О.Шепелєва затримали у березні 2015 року російські правоохоронці після того, як влітку 2014 року він втік із лікарні швидкої допомоги в Києві разом із охоронцем. Екс-нардепа було оголошено в міжнародний розшук правоохоронними органами України.

Розшукуваний екс-депутат обвинувачувався в Україні в розкраданні коштів "Родовід Банку" і замовленні кількох убивств, зокрема, банкіра Сергія Кириченка в 2003 році і полковника МВС Романа Єрохіна в 2006 р., а також у замаху на вбивство банкіра Сергія Дядечка в 2012 році.

21 березня 2015 року російський суд виніс постанову про екстрадицію О.Шепелєва, але екс-нардеп весь цей час залишався в РФ. Російська сторона відмовила Україні у видачі О.Шепелєва.

У серпні 2016 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що стосовно О.Шепелєва зареєстровано кримінальне провадження за ч.1 ст.111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

8 лютого 2018 року співробітники СБУ затримали О.Шепелєва, при ньому виявлено "посвідчення", видане т.зв. "Міністерством державної безпеки Донецької народної республіки" на ім'я підполковника Боруха Миколи Володимировича.

9 лютого екс-нардепа доправили до Печерського райсуду Києва, на обличчі у нього гематоми і синці, сам він стверджує, що у нього зламана щелепа.

10 лютого Печерський районний суд обрав О.Шепелєву запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на два місяці.

Законність перетину О.Шепелєвим держкордону України перевіряють у рамках розслідування кримінального провадження, повідомили в СБУ 23 лютого.

О.Шепелєв у попередніх скликаннях Верховної Ради був членом фракції "Блок Юлії Тимошенко" (2007-2010) і членом фракції Партії регіонів (2010).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА