14:50 02.03.2018

Порошенко приєднався до ініціативи "Нафтогазу" "Прикрути" й закликав усі держустанови знизити температуру в приміщеннях

3 хв читати
Порошенко приєднався до ініціативи "Нафтогазу" "Прикрути" й закликав усі держустанови знизити температуру в приміщеннях

Президент України Петро Порошенко заявляє, що приєднався до ініціативи НАК "Нафтогаз України" із закликом до українців тимчасово знизити температуру в оселях на 1 градус "Прикрути", й закликав усі державні установи країни, по можливості, зробити аналогічно.

"Прикрути" - важлива ініціатива "Нафтогазу України", який закликає українців об'єднатися проти чергової провокації Кремля... Приєднуючись до цієї ініціативи особисто, я також закликаю всі державні установи зменшити по можливості температуру в приміщеннях. Так само прошу громадян на декілька днів прикрутити опалення лише на один градус або максимально уникати втрат тепла в будинках", - написав П.Порошенко у своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю вдень.

Він зазначив, що російський "Газпром", програвши Україні в Стокгольмському арбітражі, знизив на 20% тиск у газопроводах на своєму боці системи, щоб дискредитувати Україну.

"Щоб зруйнувати цей сценарій – достатньо на кілька днів зменшити в будинках температуру на один градус ... Завдяки нашій згуртованості "Газпром" і Кремль не зможуть шантажувати Україну", - написав глава держави.

Як повідомлялося, 1 березня прес-служба ПАТ "Укртрансгаз" повідомила, що російський "Газпром" від початку 2018 року жодного разу не забезпечив тиск на вході в ГТС України, що відповідав бодай мінімальним умовам транзитного контракту.

"Станом на 1 березня тиск у транзитних магістральних газопроводах на вході в українську ГТС впав до мінімального значення цього року - 50,3 кгс/см. кв. Транзитний контракт передбачає дотримання російською стороною тиску газу в магістральних газопроводах на вхідний точці ГВС "Суджа" в діапазоні 60-65 кгс/кв. см... У січні-лютому 2018 року "Газпром" систематично не виконував техумови, подаючи газ до українського кордону при фактичному тиску на рівні 51-59 кгс/кв. см", - ідеться в повідомленні.

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв того самого дня заявив про дефіцит газу в Україні в обсязі близько 10 млн куб. м на добу через морози та відмову "Газпрому" в його постачаннях і запропонував упровадити обмеження на споживання газу в країні 3-4 березня.

Уранці 2 березня в "Нафтогазі України" закликали українців "вчинити погано", долучившись до оголошеної ними ініціативи "Прикрути". "Ми маємо протриматися лише 3-4 дні, доки минуть холоди. Хто має котли, зменшіть температуру в приміщенні на 1 градус вдень і на 2 градуси вночі. Це дасть змогу знизити потребу в газі на 8-9%, і цього буде достатньо, щоб російський шантаж не вдався", - закликали в прес-службі компанії на офіційній сторінці НАК у соцмережі Facebook.

Також у "Нафтогазі" заявили, що працюють із місцевою владою, щоб комунальні тепловики найближчими днями робили так само для будинків із централізованим опаленням.

Крім цього, міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик повідомив, що дитячим садкам, школам і вищим навчальним закладам рекомендовано призупинити роботу до 6 березня включно з метою економії споживання газу. "Згідно з наказом, починаючи від сьогодні рекомендували ... зупинити роботу дошкільних навчальних закладів, у школах і вищих навчальних закладах до 6 березня включно", - сказав І.Насалик із трибуни парламенту під час години запитань до уряду.

Водночас, за словами міністра, навчальним закладам рекомендували переглянути температурний режим, щоб він був у мінімально допустимих нормах. Крім того, підприємства просять переглянути план роботи виробництва з метою економії газових ресурсів. І.Насалик зазначив, що проблема дисбалансу газу буде актуальна до 5-6 березня. "Далі ми працюватимемо згідно з балансом. Але план дій, який передбачений, я думаю, нівелює проблему, тому що система працюватиме в стандартному штатному режимі", - сказав І.Насалик.

"Укртрансгаз", 100% якого належать НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни загальною активною місткістю 31 млрд куб. м. Пропускна спроможність газотранспортної системи (ГТС) України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдови - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА