16:47 07.03.2018

Туск представив проект принципів розбудови відносин ЄС з Великобританією після Brexit

2 хв читати
Туск представив проект принципів розбудови відносин ЄС з Великобританією після Brexit

Голова Європейської ради Дональд Туск повідомив у середу на прес-конференції в Люксембурзі, що він направив 27 державам-членам ЄС свій проект керівних принципів щодо розбудови відносин з Великобританією після Brexit.

"Моя пропозиція показує, що ми не хочемо будувати стіну між ЄС і Великобританією. Навпаки, Великобританія буде нашим найближчим сусідом, і ми хочемо залишитися друзями і партнерами також після Brexit. Якомога ближчими партнерами, як ми і говорили з самого першого дня після референдуму (щодо виходу країни з Євросоюзу - ІФ)", - сказав глава Євроради.

Д.Туск уточнив, що він пропонує тісну співпрацю в таких сферах:

По-перше, оскільки сторони наражаються на однакові загрози їхній безпеці, запропоновано, щоб ЄС і Великобританія продовжили спільну боротьбу з тероризмом і міжнародною злочинністю. "Зростаюча глобальна нестабільність вимагає нашої безперервної співпраці у сфері оборони і закордонних справ. Йдеться про безпеку наших громадян, що має бути збережена після Brexit", - пояснив Д.Туск.

По-друге, Євросоюз запрошує Великобританію брати участь в програмах ЄС у сфері досліджень та інновацій, а також у сфері освіти і культури. За словами голови Євроради, це важливо "для того, щоб наше співтовариство цінностей процвітало і в майбутньому".

"По-третє, я маю намір уникнути такого особливо абсурдного наслідку Brexit, яким є припинення польотів між Великобританією і ЄС. Для цього ми маємо якомога швидше розпочати обговорення цієї проблеми", - заявив Д.Туск.

Крім того, після оголошених намірів Лондона полишити єдиний ринок, митний союз і юрисдикцію Європейського Суду, єдиною можливою моделлю подальших економічних відносин має бути угода про вільну торгівлю. Глава Євроради висловив сподівання, що вона буде "амбітною та сучасною".

Він запропонував прагнути "до укладення торговельної угоди, що охоплює всі сектори за нульових тарифів на товари". Як і у випадках інших угод про вільну торгівлю, до нього мають бути включені й послуги. У сфері рибальства слід "підтримувати взаємний доступ до промислових вод і ресурсів".

Д.Туск також наголосив, що нова угода "не призведе до торгівлі між Великою Британією та ЄС без тертя". Воно буде для всіх більш складним і дорогим, ніж нинішній стан справ у рамках союзу, - і такі наслідки Brexit.

Він запевнив, що ЄС починає переговори про майбутні відносини з Великобританією з відкритим, позитивним і конструктивним настроєм, але також і з реалізмом.

На його думку, "результати переговорів мають пройти два ключових тести". Це перевірка збереження балансу прав і обов'язків і перевірка цілісності єдиного ринку.

Очікується, що саміт ЄС 22-23 березня розгляне та затвердить керівні принципи майбутніх відносин Євросоюзу з Великобританією.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА