13:25 10.03.2018

Рішення ВР від 8 червня 2017 р. стало ключовим імпульсом для надання Україні статусу країни-аспіранта НАТО – Парубій

2 хв читати
Рішення ВР від 8 червня 2017 р. стало ключовим імпульсом для надання Україні статусу країни-аспіранта НАТО – Парубій

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що ключовим імпульсом для надання Україні статусу країни-аспіранта на вступ до НАТО стало ухвалення українським парламентом рішення щодо членства в Альянсі в 2017 році.

"Хороша новина! Вітаю всіх! Україні надано статус країни-аспіранта на вступ до НАТО! Щиро радий і гордий тим, що ініційоване мною рішення Верховної Ради від 8 червня 2017 р. щодо членства України в НАТО як стратегічної мети України, стало для цього ключовим імпульсом. Ми крок за кроком, необоротно йдемо до нашої мети. Україна буде в НАТО", – написав А.Парубій на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук в суботу.

У свою чергу, як повідомила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе за результатами переговорів із заступником генсека НАТО Роуз Гетемюллер, Альянс офіційно визнав прагнення України до набуття повноцінного членства в цій організації, закріпивши за нею статус країни-аспіранта.

"Від визнання амбіцій – до членства довгий шлях, що складається з, передусім, внутрішньої роботи, але ми можемо його успішно пройти, якщо будемо цілеспрямовано змінювати країну відповідно до демократичних, соціальних, економічних, політичних і, звісно, військових принципів і підходів НАТО", – цитує І.Климпуш-Цинцадзе прес-служба віце-прем'єра в суботу.

Раніше цього дня повідомлялося, що НАТО визнало статус країни-аспіранта для України. "Наразі чотири країни-партнери заявили про свої прагнення до членства в НАТО: Боснія і Герцеговина, Грузія, колишня югославська республіка Македонія і Україна", – йдеться в повідомленні на сайті НАТО.

Статус "країна-аспірант" означає, що країни, які задекларували інтерес до приєднання до Альянсу, спочатку отримують запрошення приєднатися до інтенсифікованого діалогу з НАТО щодо необхідних для цього реформ.

Як повідомлялося, 8 червня 2017 року Верховна Рада визначила поглиблення співробітництва України з НАТО з метою набуття членства в цій організації як основи зовнішньої політики. Відповідний законопроект №6470 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо зовнішньополітичного курсу України підтримали 276 народних депутатів.

Закон передбачає внесення змін до закону про засади внутрішньої і зовнішньої політики, ухваленого 1 липня 2010 р., і до закону про основи національної безпеки України, ухваленого 19 червня 2003 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА