09:00 12.03.2018

На порядку денному сесії Європарламенту в Страсбурзі довгостроковий фінансовий план, майбутнє ЄС після Brexit, мита США на сталь

4 хв читати
На порядку денному сесії Європарламенту в Страсбурзі довгостроковий фінансовий план, майбутнє ЄС після Brexit, мита США на сталь

В якості центрального питання пленарної сесії Європейського парламенту, яка відкривається в понеділок у Страсбурзі (12-15 березня) його офіційний представник Маржорі ван ден Бруке назвала довгостроковий фінансовий план - Multiannual Financial Framework (MFF) Євросоюзу після 2020 року.

"Європейський парламент хоче сприяти фінансуванню наукових досліджень, університетської програми Erasmus, боротьби проти безробіття, підтримки малих і середніх підприємств і розвитку інфраструктур", - сказала прес-секретар, знайомлячи в минулу п'ятницю журналістів з порядком денним сесії.

Вона додала, що Європарламент також виступає за коректне фінансування безпеки, охорони кордонів та контролю над потоками мігрантів.

"Є також пропозиція скоротити фінансування держав-членів, які не поважають європейські цінності", - додала М.Ван ден Бруке.

Дебати по цій темі заплановані на вівторок, а твердження резолюції очікується в середу. Це перша заява позиції Європарламенту з питань MFF, уточнила його офіційний представник.

Також у вівторок відбудуться дебати про майбутнє відносин ЄС і Великої Британії після Brexit за участю координатора з боку Євросоюзу на переговорах Мішеля Барньє. М.Ван ден Бруке повідомила, що проект резолюції, голосування щодо якої відбудеться в середу, вже був розісланий і опублікований. Він, за її словами, пропонує угоду про асоціацію з Великою Британією.

Європарламент також має намір підкреслити, що "ЄС має загальними зобов'язуючими правилами, загальними інститутами і загальними механізмами контролю, виконання та арбітражу". І навіть ті треті країни, чиє законодавство ідентично європейському, "не можуть користуватися тими ж вигодами або таким же доступом до ринку, як і держави-члени ЄС".

У матеріалах Європарламенту уточнюється, що резолюція буде прийматися напередодні саміту ЄС 22-23 березня.

М.Ван ден Бруке звернула увагу на те, що на момент її брифінгу делегація Європейського парламенту в складі 6 депутатів перебувала в Словаччині для ознайомлення з обставинами вбивства журналіста-розслідувача Яна Куціяка і його нареченої. У середу цей випадок буде обговорюватися на пленарній сесії. Проект резолюції запропонують в квітні, так як депутати хочуть спочатку ознайомитися з доповіддю делегації.

Після повернення депутатів зі Словаччини Європарламент опублікував заяву співголови цієї делегації, парламентарія від Німеччини Інгеборги Гресслі: "Ми очікуємо, що словацька влада ретельно розслідує вбивство пана Куціяка і його нареченої. Наші побоювання з приводу передбачуваного зловживання фондами ЄС залишаються навіть після цього візиту. Ми будемо уважно стежити за розвитком ситуації, оскільки вкрай важливо відновити довіру громадян до державних установ".

У середу предметом дебатів будуть американські імпортні мита на сталь і алюміній і можлива реакція ЄС на ці протекціоністські заходи. У дискусії візьме участь член Єврокомісії з торгівлі Сесілія Мальмстрем. У четвер очікується голосування з питань резолюції.

"Ми спочатку послухаємо, що доповість Єврокомісія, а потім парламент проведе консультації. Але, якщо я не помиляюся, з цього питання немає великої різниці в точках зору комісії і більшості депутатів", - зазначила М.Ван ден Бруке.

Серед міжнародних питань на березневій сесії Європарламенту виділяються заплановані на вівторок дебати за участю, як очікується, глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні, про становище в Східній Гуті, в Сирії. Депутати Європарламенту мають намір закликати сирійський режим "покласти край бійні в Гуті".

"Режим Асада і його союзники повинні припинити бомбардування цивільного населення в Гуті, діяти відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН про припинення вогню і дозволити гуманітарну допомогу", - йдеться в проекті резолюції, яка буде поставлена ​​на голосування в четвер.

Також у вівторок депутати обговорять відносини з Кубою і запропонують визначити їх пріоритетом торгівлю і інвестиції. У середу відбудеться голосування з питання виділення Грузії фінансової допомоги в 45 млн євро.

Євродепутати в ході сесії 12-15 березня обговорять оподаткування підприємств в ЄС та питання боротьби проти ухилення від сплати податків, підтримають посилення фінансування найбідніших регіонів Євросоюзу, розглянуть питання про перенесення у зв'язку з Brexit Європейського агентства лікарських засобів (European Medicines Agency - EMA) з Лондона в Амстердам.

У четвер депутати, як і зазвичай, звернуть свою увагу на захист демократії і прав людини в світі. У нинішньому порядку - ситуація в Мальдівській Республіці; арешти правозахисників в Судані, в тому числі лауреата премії імені Андрія Сахарова "За свободу думки" за 2007 рік Салиха Махмуда Османа; "вбивства зі співчуття" в Уганді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА