14:32 12.03.2018

Могеріні сподівається, що кошти з нового пакета макрофінансової допомоги ЄС надійдуть Україні до кінця року

3 хв читати
Могеріні сподівається, що кошти з нового пакета макрофінансової допомоги ЄС надійдуть Україні до кінця року

Серед умов надання Україні нового пакета макрофінансової допомоги (MFA) Європейським Союзом, можливо, будуть і нереалізовані Києвом під час попередньої програми, а саме надання коштів може відбутися вже цього року, вважає верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки - віце-президент Єврокомісії Федеріка Могеріні.

"Минулої п'ятниці... Європейська Комісія оголосила нову програму макрофінансової допомоги обсягом до EUR1 млрд, і ми, безумовно, продовжуватимемо працювати над цим питанням, щоб надання цієї допомоги відбувалося належним чином", - сказала вона на спільному брифінгу з президентом України Петром Порошенком у Києві в понеділок.

Відповідаючи на запитання про умови надання Україні нового пакета фінансової допомоги, Ф.Могеріні сказала: "Наші команди вже спілкуються із цього приводу".

При цьому вона нагадала, що були певні обмеження, які не дали можливості Євросоюзу надати Україні транш у рамках попередньої програми MFA.

"Я думаю, що ці умови також можуть перейти в новий пакет, і я сподіваюся, що надання коштів відбудеться вже до кінця цього року. Сподіваюся, що це рухатиметься швидко, і ми зараз обговорюємо умови надання коштів", - сказала Ф.Могеріні.

За її словами, в цьому контексті необхідно враховувати успіхи України, яких буде досягнуто, зокрема, в боротьбі з корупцією.

Як повідомлялося, Європейська Комісія запропонувала виділити Україні нову макрофінансову допомогу (MFA) в розмірі до EUR1 млрд для підтримки економічної стабілізації та структурних реформ. Як повідомляє сайт Єврокомісії, йдеться про четверту програму макрофінансової допомоги України, яку мають схвалити Європарламент та Рада ЄС.

"Сьогоднішня пропозиція йде за запитом української влади та прямими дискусіями між президентом Комісії Жан-Клодом Юнкером і президентом України Петром Порошенком. Нова програма спрямована на те, щоб спиратися на прогрес, досягнутий у підтримці стабілізації економіки та структурних реформ під час трьох попередніх операцій MFA", - йдеться в заяві Єврокомісії.

Віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс зазначив, що пропозиція про четверту програму макрофінансової допомоги свідчить про зобов'язання ЄС перед Україною. Він також зазначив, що розраховує на підтримку цієї програми з боку Європейського парламенту і держав-членів ЄС. В Єврокомісії наголосили, що виплати залежатимуть від реалізації реформ в Україні.

"Усі виплати за запропонованою програмою, включаючи першу, залежатимуть від реалізації реформ, спрямованих на усунення вразливостей, виявлених в українській економіці. Включені до Меморандуму про взаєморозуміння, вони враховуватимуть заходи, які залишаються невирішеними з попередньої програми MFA, і включатимуть кроки щодо посилення боротьби з корупцією", - зазначили в Єврокомісії.

Пропозицію Єврокомісії щодо четвертої програми MFA для України мають затвердити Європейський парламент та Рада ЄС.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман 12 березня наголосив на важливості отримання нової макрофінансової допомоги ЄС, оскільки вважає, що на сьогодні говорити про самостійне подолання країною всіх викликів, зокрема обслуговування зовнішніх боргів, передчасно.

"Усі умови будуть визначені саме Європейською Комісією, є набір рішень, необхідних для того, щоб отримати цю підтримку", - сказав В.Гройсман під час спільного брифінгу з Ф.Могеріні в Києві, коментуючи нову програму макрофінансової допомоги.

Він додав, що є низка умов, які Україна має виконати, щоб отримати цей фінансовий ресурс. "Зараз ми якраз спільно з Європейською Комісією над цим працюємо", - сказав прем'єр.

В.Гройсман також зазначив, що ці кошти будуть спрямовані до держбюджету України. "На сьогодні поки що рано говорити про те, що ми можемо самостійно долати всі виклики, зокрема й обслуговування зовнішніх боргів. Тому така підтримка нам необхідна", - додав прем'єр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА