17:11 16.03.2018

Федеріка Могеріні: ЄС твердо прихильний суверенітету і територіальній цілісності України

3 хв читати
Федеріка Могеріні: ЄС твердо прихильний суверенітету і територіальній цілісності України

 Глава європейської дипломатії ЄС Федеріка Могеріні заявляє, що Європейський союз залишається твердо прихильним суверенітету і територіальній цілісності України.

"Європейський союз підтверджує, що він не визнає це порушення міжнародного права і продовжує його засуджувати. Він, як і раніше, становить собою пряму загрозу міжнародній безпеці та має серйозні наслідки для міжнародного юридичного порядку, який захищає єдність і суверенітет усіх держав", - наголошується в заяві високого представника ЄС із закордонних справ, поширеній у п'ятницю в Брюсселі.

У документі зазначається, що ЄС залишається прихильним політиці невизнання, зокрема через застосування обмежувальних заходів. "ЄС знову закликає всі держави-члени ООН розглянути можливість вжиття аналогічних заходів щодо невизнання відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262. ЄС не визнає проведення Росією виборів на Кримському півострові", - наголосила Ф.Могеріні.

За її словами, здійснювана Росією "мілітаризація півострова надалі впливати на ситуацію у сфері безпеки у регіоні Чорного моря". "У порушення міжнародного гуманітарного права жителів Криму змушують приймати російське громадянство і проходити службу в Збройних Силах Російської Федерації", - наголошується в заяві глави європейської дипломатії.

ЄС також "засуджує будівництво Керченського моста без згоди України і ті обмеження, які це вже наклало на свободу транзитного пересування". Глава дипломатії ЄС зазначає, що ситуація з правами людини на Кримському півострові погіршилася. "Жителі півострова стикаються із систематичними обмеженнями основних свобод, таких як свобода вираження думки, свобода релігії або переконання, свобода асоціації, а також право на мирні зібрання", - йдеться у заяві Ф.Могеріні.

"Права кримських татар були серйозно порушені закриттям кримськотатарських ЗМІ, забороною діяльності Меджлісу, органу самоврядування кримських татар, і переслідуванням його лідерів і членів громади. Кримським татарам, українцям і всім етнічним і релігійним громадам на півострові має бути гарантована можливість підтримувати і розвивати свою культуру, традиції, освіту та ідентичність", - закликає заява високого представника ЄС із закордонних справ.

ЄС знову закликав до негайного звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Миколи Семени і "всіх, хто був затриманий і засуджений у порушеннях міжнародного права". У заяві зазначається, що журналісти, правозахисники та адвокати повинні мати можливість працювати незалежно і під час відсутності невиправданого втручання.

Євросоюз в особі Ф.Могеріні також закликав повною мірою дотримуватися міжнародних стандартів у сфері прав людини на півострові. "Усі справи про порушення і зловживання в сфері прав людини, що перебувають на розгляді, як наприклад: насильницькі зникнення, тортури і вбивства, мають бути ретельно розслідувані", - йдеться в документі.

У ньому наголошується, що "продовжує залишатися надзвичайно важливим забезпечення повного, вільного і безперешкодного доступу міжнародних правозахисників до всієї території України, включно з Кримом і Севастополь". ЄС нагадав про резолюцію Генеральної Асамблеї ООН 72/190 від 19 грудня 2017 року і закликав до її повного виконання, "зокрема й зобов'язань РФ у рамках чинного міжнародного гуманітарного права".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА