10:31 19.03.2018

У ВР з'явився президентський законопроект про валюту

2 хв читати
У ВР з'явився президентський законопроект про валюту

Законопроект "Про валюту" внесений до Верховної Ради і визначений президентом України Петром Порошенком як невідкладний.

Відповідний проект закону (№8152) від 19 березня зареєстрований на сайті парламенту. Його ініціатор - П.Порошенко. Текст документа наразі відсутній.

Згідно з інформацією сайту Верховної Ради, 17 березня цей законопроект визначений президентом як невідкладний.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що уряд підтримує розроблений Національним банком України та схвалений Національною радою реформ при президенті проект закону "Про валюту". Він підкреслив, що це хороша законодавча ініціатива, яку уряд планує підтримувати. Прем'єр також виступив за якнайшвидше ухвалення Верховною Радою цього документа.

НБУ 10 серпня 2017 року оприлюднив на веб-сайті для громадського обговорення проект закону "Про валюту", який покликаний стати єдиним законодавчим актом, що визначає порядок організації валютного регулювання та здійснення валютного нагляду в країні.

Раніше, 1 грудня 2016 року, НБУ оприлюднив концепцію нової моделі валютного регулювання, а також "дорожню карту" про її введення. Концепція передбачає свободу проведення валютних операцій за принципом "дозволено все, що прямо не заборонено". При цьому режим вільного руху капіталу передбачає відсутність валютних обмежень, отже, він не вимагає валютного контролю. Контроль за дотриманням валютного законодавства буде покладено на валютний нагляд.

Відповідно до пропозицій НБУ, після прийняття Верховною Радою закону "Про валюту" знадобиться шість місяців перехідного періоду на узгодження нормативно-правових актів центробанку з нормами закону. Тільки після цього закон набуде чинності.

Наразі основним нормативно-правовим актом, що регулює сферу валютного ринку, є декрет Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" від 1993 року.

5 березня 2018 року заступник голови центробанку Олег Чурій повідомив, що Національна рада реформ при президенті України, після розгляду 2 березня розробленого НБУ проекту закону "Про валюту", рекомендував розглянути документ як невідкладний.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА