11:31 20.03.2018

G7 підтримала рекомендації Венеціанської комісії щодо скасування е-декларацій для антикорупційних активістів в Україні

3 хв читати
G7 підтримала рекомендації Венеціанської комісії щодо скасування е-декларацій для антикорупційних активістів в Україні

Посли країн "Великої сімки" (G7) в Україні заявили про невідповідність вимог електронного декларування для антикорупційних активістів і міжнародних членів наглядових рад держкомпаній українським міжнародним зобов'язання і закликали скасувати їх.

"Вимоги щодо е-декларуванню для антикорупційних активістів і міжнародних членів наглядових рад державних компаній не відповідають міжнародним зобов'язанням України та кращим практикам, негативно впливають на міжнародну допомогу і перешкоджають боротьбі з корупцією", - йдеться в заяві канадського головування в Групі послів, розміщеній у Twitter під вівторок.

Посли країн "Великої сімки" також підтримали рекомендації Венеціанської комісії щодо скасування цих вимог.

"Група країн G7 рішуче підтримує рекомендації Венеціанської комісії про скасування цих вимог і очікує законодавчого врегулювання, що дозволить виконати ці рекомендації або відкласти застосування закону до 1 квітня", - зазначили посли.

Як повідомлялося, Верховна Рада 23 березня 2017 року схвалила законопроект №6172, яким звільнила військовослужбовців рядових, сержантів і молодших офіцерів від обов'язку подавати е-декларації, але зобов'язала подавати е-декларації антикорупціонерів (керівників або членів вищого органу управління громадських об'єднань, які займаються діяльністю з протидії корупції), членів громадських рад при державних органах, кандидатів на виборні посади.

Президент України Петро Порошенко 10 липня 2017 року вніс до парламенту пакет законопроектів щодо обмеження е-декларування для антикорупційних громадських організацій.

17 жовтня заступник голови Адміністрації президента України Д. Шимків констатував, що наразі серед народних депутатів немає підтримки президентських законопроектів про публічну звітність громадських організацій, що передбачають скасування електронного декларування для членів антикорупційних неурядових громадських організацій.

26 лютого 2018 року керівник фракції "Блок Петра Порошенка" Артур Герасимов повідомив, що фракція "БПП" закликає народних депутатів до результативного голосування щодо президентських законопроектів про скасування електронного декларування громадських організацій (ГО) №6675 та №6674.

16 березня в рекомендаціях, опублікованих на сайті Венеціанської комісії, говорилося, що Венеціанська комісія спільно з БДІПЛ/ОБСЄ рекомендують Україні скасувати подання е-декларацій активістами-антикорупціонерами до 1 квітня 2018 року. "Ключове, щоб вимоги подавати е-декларації для активістів-антикорупціонерів, представлені в законі №1975-VIII від 23 березня 2017 року, були скасовані до дедлайну 1 квітня 2018 роки для подання перших е-декларацій активістами-антикорупціонерами", - сказано в звіті.

Венеціанська Комісія та БДІПЛ/ОБСЄ не бачать необхідності закріплення в законодавстві необхідності подавати е-декларації громадськими активістами і рекомендують переглянути відповідне рішення. На думку організацій, новий режим розкриття фінансової інформації представниками громадських організацій входить у конфлікт з правами людини і основними свободами.

Якщо влада все ж не відмовляться від впровадження нових зобов'язань з фінансової звітності та розкриття інформації, Венеціанська комісія та БДІПЛ/ОБСЄ вважають, що слід чітко обґрунтувати необхідність таких поправок і значно поліпшити наявні положення, з тим щоб забезпечити їх легітимність і пропорційність

Крім того, організації зазначають, що громадські об'єднання не мають зазнавати більш суворої фінансової звітності і розкриття інформації, ніж інші неприбуткові організації, підприємства або інші юридичні особи.

Разом з тим, Венеціанська комісія та БДІПЛ/ОБСЄ рекомендують провести широкі дискусії щодо законопроектів №6674 і №6675, які передбачають скасування раніше введених і розкритикованих вимог е-декларування для активістів-антикорупціонерів, обтяжливою податкової звітності та публічного розкриття докладної фінансової інформації організаціями громадянського суспільства , загальний річний дохід яких перевищує 300 прожиткових мінімумів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА