14:00 22.03.2018

Рада позбавила нардепа Н.Савченко імунітету і дала згоду на її арешт

3 хв читати
Рада позбавила нардепа Н.Савченко імунітету і дала згоду на її арешт

Верховна Рада підтримала подання генерального прокурора України Юрія Луценка і дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт позафракційного народного депутата Надії Савченко.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за дозвіл притягнути до кримінальної відповідальності на пленарному засіданні в четвер проголосував 291 народний депутат за 226 мінімально необхідних голосів.

За згоду парламенту на затримання і арешт Н.Савченко проголосували 277 і 268 народних депутатів відповідно.

Під час голосування Н.Савченко перебувала в залі засідань і спостерігала за процесом, після чого накинула на плечі пальто і пішла із зали засідань Верховної Ради і вийшла на прилеглу до парламенту площу Конституції, де зібралися її прибічники і противники. Там вона також зустрілася зі своєю сестрою Вірою.

Голосуванню парламентаріїв передував виступ генерального прокурора Юрія Луценка щодо відповідних подань, а також демонстрація на великому екрані в залі засідань відеоматеріалів, зібраних слідчими і оперативниками у рамках розслідування відповідного кримінального провадження. Також на засіданні парламенту під час розгляду подань був присутній керівник Служби безпеки України Василь Грицак.

Після виступу Ю.Луценка слово було надано самій Н.Савченко. Народні депутати уважно слухали її виступ практично у цілковитій тиші, лише зрідка порушуючи її приглушеними вигуками, демонструючи свою реакцію на ті чи інші висловлювання колеги.

Далі виступили голова Регламентного комітету Павло Пинзеник, а також представники фракцій і груп Верховної Ради, які озвучували позицію їхніх політформувань щодо цих подань. Після їхніх виступів заключне слово знову було надано Н.Савченко, після чого з підсумковим словом знову виступив Ю.Луценко.

Раніше в четвер Регламентний комітет Верховної Ради у своїх висновках вважав законними, достатніми і обґрунтованими подання генерального прокурора про надання згоди парламенту на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт Н.Савченко.

Під час виступу на засіданні комітету Ю.Луценко, зокрема, заявив, що слідство має відеофіксацією викладу планів військового перевороту в Україні, викладеного Н.Савченко і затриманим раніше керівником Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимиром Рубаном. Тоді ж генпрокурор анонсував демонстрацію відеоматеріалів, що згодом і було реалізовано на екрані за залі засідань Верховної Ради під час розгляду подань парламентаріями.

Ю.Луценко під час засідання комітету також заявляв, що слідство має факти участі представників Російської Федерації та їхнього сприяння Н.Савченко і В.Рубану в підготовці ними збройного перевороту в Україні. "Ми маємо факти, які доводять участь Російської Федерації як ворога Української держави, в наданні зброї особам, які запланували і готувалися до здійснення терористичного акту проти вищого керівництва країни, мирного населення української столиці з метою повалення конституційного ладу", - сказав генпрокурор.

Зокрема, він повідомив, що слідчі встановили факти передання військовослужбовцями ЗС Росії зброї Н.Савченко і В.Рубану для здійснення ними збройного перевороту. Він також озвучив прізвища, позивні військовослужбовців ЗС РФ (зокрема одного - у званні полковника ЗС РФ), а також українські прізвища-прикриття, під якими вони "працювали" в ОРДЛО.

Після цього голова комітету Павло Пинзеник надав слово Н.Савченко, яка розкритикувала зібрані Генпрокуратурою матеріали. Крім цього, нардеп заявила, що навмисне, знаючи про те, що українські спецслужби організували спостереження і збір інформації з метою її компрометації, "підігравала" їм і дійсно складали плани щодо нападу на Верховну Раду та щодо інших незаконних дій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА