19:11 23.10.2020

Закон "Про розвідку" розмежував повноваження розвідувальних органів і вперше визначив статус осіб, які з ними співпрацюють - СЗР

3 хв читати
Закон "Про розвідку" розмежував повноваження розвідувальних органів і вперше визначив статус осіб, які з ними співпрацюють - СЗР

Набуття чинності законом України "Про розвідку" є важливим кроком у реформуванні сектору безпеки та оборони України, яке розпочалося з ухвалення закону "Про національну безпеку України", зазначається на сайті Служби зовнішньої розвідки України (СЗР) у п'ятницю.

"СЗР доклала надзвичайних зусиль задля необхідності адаптації моделі діяльності та побудови розвідувального органу до нових умов, що склалися з огляду на втілення курсу нашої держави на інтеграцію в європейський і євроатлантичний простір. І саме ухвалений закон України став базовим законодавчим підґрунтям розбудови новітньої системи зовнішньої розвідки", - зазначив голова СЗР Валерій Кондратюк.

Законом, зокрема, створено розвідувальне співтовариство, коло суб’єктів, діяльність яких безпосередньо або опосередковано стосується захисту державних інтересів України від зовнішніх загроз. Визначено роль та місце окремих суб’єктів цього співтовариства під час виконання завдань із гарантування зовнішньої безпеки України, а також засад їхньої взаємодії між собою.

Закон розмежовує повноваження і сфери відповідальності розвідувальних органів із зосередженням їхніх зусиль на пріоритетних напрямах гарантування національної безпеки, унеможливлює дублювання їхніх завдань і функцій та одночасно забезпечує комплексний підхід до виконання розвідувальними органами пріоритетних завдань розвідувальної діяльності у відповідних сферах.

Законом також виділяється механізм проведення розвідувальних заходів із системи оперативно-розшукової діяльності. До набрання чинності законом проведення розвідувальних заходів, які передусім спрямовані на добування інформації, регулювалося Кримінальним процесуальним кодексом України та законом "Про оперативно-розшукову діяльність". Регулювання специфіки розвідувальної діяльності некоректно вкладалося в рамки антикримінального законодавства та потребувало змін, зазначають у СЗР.

Вперше в історії України законодавчо визначено соціальний і правовий статус, а також відповідні гарантії осіб, які конфіденційно співпрацюють із розвідувальними органами (компенсації, пільги, різні види допомог тощо).

Закон "Про розвідку" є комплексним законодавчим актом, яким загалом передбачено внесення змін до понад 25 інших законодавчих актів.

Нормами закону посилюється демократичний цивільний контроль за розвідувальним сегментом сектору національної безпеки і оборони, передусім парламентського та громадського. Це сприятиме чіткому розумінню завдань, способів та методів діяльності розвідувального співтовариства, а також можливості належної оцінки результатів цієї діяльності.

З набранням чинності закону "Про розвідку" реформа сектору безпеки та оборони в частині розвитку національної розвідки не закінчується, зазначають у СЗР. Цей закон є підставою для інших нормативно-правових актів, якими буде деталізовано кожен конкретний аспект діяльності розвідувальних органів та інших суб'єктів розвідувального співтовариства, а також правові гарантії співробітників розвідувальних органів, членів їхніх сімей та осіб, які конфіденційно співпрацюють із цими органами.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про розвідку" 21 вересня, Верховна Рада ухвалила його 17 вересня. "Реалізація положень цього закону дасть змогу створити ефективну систему української розвідки, яка відповідатиме характеру та масштабним актуальним загрозам національній безпеці України", - зазначив глава держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА