13:31 02.07.2021

Разумков очікує вето Зеленського на закон про ВККС через суперечливість його статей про вагу голосу міжнародних експертів

3 хв читати
Разумков очікує вето Зеленського на закон про ВККС через суперечливість його статей про вагу голосу міжнародних експертів

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков очікує вето президента України Володимира Зеленського на важливий для співпраці країни з МВФ закон (проект №3711-д) про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) через суперечливість його статей про вагу голосу міжнародних експертів.

"Наразі в законі ми маємо колізію, коли дві ці норми абсолютно по-різному можна трактувати: або посилення ролі міжнародних експертів, або зменшення. Згідно з чинним Регламентом Верховної Ради та Конституції, на рівні парламенту виправити вже ухвалений законопроект не передбачається можливим, тому є велика ймовірність, що президент заветує через це технічне питання і він (законопроект) буде повернутий із вето президента до Верховної Ради. Якщо це станеться, то наступного пленарного тижня (з 13 до 16 липня - ІФ) у стінах парламенту усунемо всі неточності", - сказав Разумков на брифінгу у п'ятницю, відповідаючи на запитання кореспондента агентства "Інтерфакс-Україна".

При цьому він уточнив, що така колізія в ухваленому законі сталася у зв'язку з ухваленням двох взаємовиключних поправок.

"Справді є прогалини, тому що коли була проголосована 453-тя поправка, якщо я не помиляюся, вона була врахована, і вона збільшила вплив міжнародних експертів на ухвалення рішень. Після цього була проголосована поправка, якщо не помиляюся, 409-та, і вона була також підтверджена. Це сталося пізніше", - пояснив спікер.

Раніше позафракційний народний депутат Олександр Дубінський зазначав, що згідно з 409-ю поправкою, для ухвалення рішення про призначення члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів необхідні два голоси українських експертів і два голоси міжнародних, тоді як 453-тя передбачає необхідність трьох голосів міжнародних експертів і всього одного українського.

Ухвалення закону про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України є однією з умов співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Як повідомлялося, 29 червня Верховна Рада ухвалила закон, який дає змогу відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) України.

Відповідно до закону, ВККС складається із 16 членів, вісім із яких призначають із числа суддів або суддів у відставці. Вища кваліфікаційна комісія суддів України вважається повноважною за умови призначення до її складу щонайменше 11 членів.

Членів ВККС на чотири роки призначає Вища рада правосуддя за результатами конкурсу.

Конкурсна комісія проводить конкурс на зайняття посади члена ВККС у два етапи: відбір кандидатів за результатами розгляду поданих ними документів, результатів спеціальної перевірки, відповідної інформації з відкритих джерел і проведення співбесіди з відібраними кандидатами та визначення переліку кандидатів для рекомендації Вищій раді правосуддя.

Членів конкурсної комісії призначає Вища рада правосуддя. Суб'єктами формування конкурсної комісії є ради суддів, прокурорів, адвокатів і Національна академія правових наук в особі президії. До складу цієї комісії входять: три людини з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані радою суддів; по одній - від рад прокурорів, адвокатів і Нацакадемії правових наук.

На запит конкурсної комісії для забезпечення її діяльності можуть бути залучені додаткові експерти, фахівці міжнародних та іноземних організацій, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх п'яти років за рахунок власних коштів надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері судової реформи та/або запобігання і протидії корупції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА