20:53 08.09.2021

Єврокомісія заявила про прагнення ЄС до більшої автономії в багатополярному і конфліктному світі

2 хв читати
Єврокомісія заявила про прагнення ЄС до більшої автономії в багатополярному і конфліктному світі

Європейська комісія (ЄК) затвердила в середу стратегічний прогноз 2021 року, заявила про прагнення ЄС до більшої автономії в багатополярному і конфліктному світі і утворила мережу "міністрів майбутнього".

"Глобальні проблеми, такі як зміна клімату і цифрова трансформація, безпосередньо впливають на життя громадян ЄС. Ми всі відчуваємо, що наша демократія і європейські цінності ставляться під сумнів як поза, так і всередині союзу, і Європі необхідно адаптувати зовнішню політику до світопорядку, що змінюється" , - заявила в зв'язку з цим глава ЄК Урсула фон дер Ляєн.

У доповіді про стратегічний прогноз, який має назву "Можливості і свобода дій ЄС", визначено чотири глобальні тенденції, які вплинуть на свободу дій ЄС у найближчі десятиліття.

Зміна клімату та інші екологічні проблеми приведуть до загострення проблем з водою і продовольством на планеті. До 2050 року 200 млн осіб щороку будуть потребувати гуманітарної допомоги. Кліматичний стрес посилить міграцію, розширення конфліктів і порушення основних прав людини, зазначається в документі.

Цифрове гіперпідключення і технологічні перетворення змінять суспільство, економіку, ринки праці, промисловість і державне управління, відкриють нову главу глобалізації в сфері послуг (від фінансів до туризму), розвитку економіки даних, безвідходної економіки.

Ймовірно, йдеться в прогнозі, продовжиться наступ на демократичні моделі управління і цінності. Станом на 2020 рік 34% населення світу жило в країнах, де демократичне правління переживало занепад, і тільки 4%, де рівень демократії зростає.

Світ стає все більш багатополярним, а економічний центр тяжіння зміщується на схід. Сьогодні економічна вага "сімки, що розвивається" (Бразилія, Китай, Індія, Індонезія, Мексика, Росія і Туреччина) становить близько двох третин від ваги країн G7 (Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Велика Британія і США), що представляють близько 40% світового ВВП. Очікується, що населення світу досягне 9,7 млрд у 2050 році, а частка населення ЄС впаде до 4,3% (трохи більше 420 млн до 2050 року), зазначається в доповіді.

У цих умовах ЄС прагнутиме зміцнювати свою стратегічну автономію і глобальне лідерство. Він має намір зменшити стратегічну залежність від третіх країн за деякими найважливішими товарами, включно з лікарськими препаратами, диверсифікувати поставки найважливішої сировини. Ключовою віхою має стати забезпечення достатньої кількості декарбонізованої і доступної енергії.

Посилюючи стратегічну автономію, ЄС вважає за необхідне зміцнювати "коаліцію країн-однодумців".

"Подальший розвиток власного оборонного потенціалу збільшить здатність ЄС просувати міжнародний порядок, заснований на правилах, при одночасному посиленні ролі держав-членів ЄС у НАТО", - наголошується в доповіді.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА