15:04 08.11.2013

Правозахисники мають намір притягнути до відповідальності винних у зборі луганських школярів на політичну акцію

2 хв читати

Київ. 8 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Винні у залученні школярів до участі в політичній акції Партії регіонів з нагоди 70-річчя визволення Луганської області мають бути притягнуті до відповідальності, переконані правозахисники

"3 вересня 2013 року ... понад 5 тис. школярів і студентів виконували роль масовки на мітингу, що по суті своїй був політичним, на якому практично не було інших прапорів і символіки, окрім символіки Партії регіонів", - заявив голова правління правозахисного центру "Поступ" і батько одного з школярів, що брали участь в акції, Костянтин Рєуцький на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Він наголосив: "Формально він присвячувався відзначенню 70-річчя визволення Луганської області від німецько-фашистських загарбників, але по суті своїй був промо-акцією Партії регіонів".

За словами К.Рєуцкого, батьків учнів, зокрема школи №30, де навчається його син, не попередили про те, якою саме буде акція.

"Вчителі запросили дітей подивитися на парад військової техніки...Такої масштабної експлуатації дітей під час політичних акцій раніше в Луганську не спостерігалося...Ця тенденція мені і моїм колегам здається загрозливою", - сказав він.

К.Рєуцкий також надав копії документів, зокрема наказ департаменту освіти та молоді Луганської міськради, в якому місцева влада розпорядилася забезпечити участь школярів у проведенні ходи-параду.

"За підтримки Фонду стратегічних позовів Української Гельсінської спілки з прав людини ми ініціювали позов проти управління освіти обласної та міської міста Луганська, проти Луганської міської ради, Партії регіонів. Третьою особою у цій справі буде виступати школа №30, вчителі якої були посередниками у цій брудній історії", - заявив він.

У свою чергу, керівник кримського правозахисного центру "Дія" Олександра Дворецька, що представлятиме К.Рєуцького в суді, наголосила: "Ми вимагаємо від українських судів як виконання наших вимог - визнання цих дій (як тих, хто видає документи, так і тих, хто реалізує ці накази) незаконними і такими, що порушують права".

Також директор зі стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини Михайло Тарахкало зазначив, що якщо українські суди не ухвалять задовільного рішення, то є шанси на задовільне рішення Європейського суду з прав людини у цій справі.

"Є хороші перспективи виграти в Європейському суді. Є серйозна доказова база. На мій погляд, цього має бути достатньо для позитивного рішення Європейського суду", - пояснив він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА