15:45 03.07.2014

Запропонована Міністерством охорони реформа охорони здоров'я спрямована на інтереси пацієнтів, а не лікарів і чиновників - думка

3 хв читати

Київ. 4 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Реформа медичної галузі, запропонована Міністерством охорони здоров'я України, спрямована на інтереси пацієнтів, а не лікарів і чиновників, тому викликає їх неприйняття і критику.

Таку думку висловили учасники прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

"Охорона здоров'я має фінансуватися і функціонувати не для потреб медиків, а для потреб пацієнтів. І це мають зрозуміти медики, які думають, що реформи проводяться для них. Реформи для медиків не проводяться - їм лише потрібно створити умови та мотивацію для ефективної роботи. Найактивніші противники реформ - це медична еліта: професура, головні лікарі. Їм реформи не потрібні. А потрібно фінансування на ліжка, побільше фінансування та закупівель ", - сказав екс-міністр охорони здоров'я Микола Поліщук.

За його словами, розроблений ще в 2005 році законопроект, що передбачає можливість укладення договорів з установами охорони здоров'я на надання медпослуг і право цих установ самостійно розпоряджатися отриманими коштами, досі не винесено на розгляд Верховної Ради.

"Мене дивує, чому так довго цей законопроект не виноситься на ВР. Зараз з ініціативи міністра охорони здоров'я Олега Мусія він пройшов обговорення і поданий до Кабміну. Дивує, чому Кабмін не подає його до Верховної Ради", - сказав М.Поліщук.

Крім того, екс-міністр зазначив, що профільний парламентський комітет, який неодноразово включав до свого порядку денного розгляд проекту постанови про звільнення міністра охорони здоров'я О.Мусія, "займається не тим, чим потрібно".

На його думку, "за брак вакцин мають відповісти ті, хто закуповував їх у 2013 році".

"О.Мусій - міністр чотири місяці, а вакцини закуповувалися в 2013 році. Так нехай відповість за їх нестачу той, хто закуповував їх минулого року. Водночас стосовно вакцин є багато інших проблем. Наприклад, вакцина БЦЖ коштує 1,56 грн, а вакцина від гепатиту "Б" - 72 грн. Порахуйте 10% відкату від 1,56 грн і від 72 грн й одразу буде зрозуміло, чому одних вакцин не вистачає, а інших достатньо", - сказав екс-міністр.

Директор асоціації громадських організацій "Громадська рада з охорони здоров'я" Микола Тищук (Одеса), в свою чергу, сказав, що пропонована реформа передбачає, зокрема, "зміну системи лікарського самоврядування, тобто, передання частини повноважень, якими перевантажено міністерство, професійної громадськості".

"Ми давно працюємо над тим, щоб законопроект про лікарське самоврядування було ухвалено. З листопада (2013 року - ІФ) він не дійде до Верховної Ради, він не пройшов остаточного схвалення профільного комітету. Нас дивує ситуація, коли лобіювання чиїхось приватних інтересів набагато більше непокоїть депутатів, ніж те, щоб приймати закони", - сказав він.

Член правління Всеукраїнського лікарського товариства Олег Перетяка (Луганськ), також констатував, що адміністрації закладів охорони здоров'я не зацікавлені в зміні системи фінансування.

"Міністр О.Мусій підготовлений професійно, намагається змінити систему і команду, але йому потрібно подолати опір. Корупційні зв'язку потрапили в усі щілини. Дайте людині спокійно працювати. О.Мусій проводить адекватну політику", - сказав він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

Частка імпортних будівельних матеріалів на українському ринку зросла до 23% - експерт

"Кліар Енерджі" серед зими змушене було зупинити свої три біо-ТЕС 22 МВт через відсутність рентабельності - голова наглядової ради

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій - соцопитування

Українці найбільше довіряють ЗСУ, волонтерам і рятувальникам, найменше - партіям, держапарату і судам - соцопитування

В Україні стало більше тих, хто вважає, що події в країні розвиваються неправильно, - соцопитування

Більшість українців вірять у перемогу України у війні, понад половина з них вважає, що вона настане не пізніше ніж через два роки - соцопитування

ГО "Антикорупційний штаб" презентував портал, який виявляє конфлікт інтересів у місцевих депутатів

Опитування: 53,9% опитаних українців вважають, що тих, хто ухиляється від мобілізації, можна зрозуміти - "ніхто не хоче помирати"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА