17:16 10.09.2014

Учасники АТО, які потребують протезів, звертаються до волонтерів через труднощі з протезуванням за рахунок держбюджету, зазначає громадський активіст

2 хв читати

Київ. 10 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Поранені учасники АТО, які потребують протезування, змушені звертатися до волонтерів і проходити протезування за кордоном через надмірну забюрократизовану систему забезпечення інвалідів протезами за рахунок державного бюджету в Україні, заявляє громадський активіст.

Як розповів громадський активіст, засновник проекту PIDMOGA.INFO Олексій Краснощоков на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс Україна" в середу, попри те, що держава виділяє кошти на протезування учасників АТО, волонтери відправляють поранених за кордон, де вони отримують протези.

"Це тому, що державний механізм не працює так, як має працювати", - наголосив активіст.

За його словами, в Україні завищені терміни експлуатації протезів.

О.Краснощоков зазначив, що, згідно з рішенням Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності, протези, які отримують інваліди за рахунок держбюджету, експлуатуються впродовж чотирьох із половиною років. Тоді як виробники дають гарантію на три роки.

Водночас він поскаржився на складний бюрократичний процес отримання протезів за рахунок держбюджету.

Ця процедура, за словами А.Краснощокова, ускладнена тим, що у багатьох учасників АТО немає статусу учасника бойових дій, який передбачає забезпечення поранених протезами.

Вартість виробів, їх комплектація, закладена до бюджету, істотно нижча за фактичну вартість протеза. Водночас, як пояснив А.Краснощоков, інвалід, який готовий сплатити різницю між закладеною у бюджеті вартістю протеза і його реальною вартістю, не може цього зробити, оскільки часткова оплата не передбачена.

"Або плати усю вартість сам за свої гроші (ось чому звертаються до волонтерів), або отримуй те, що ми тобі дамо. І не важливо, зможеш ти користуватися цим виробом чи ні", - зазначив він.

У свою чергу, консультант "Українського центру Реабілітації ветеранів Афганістану" Олександр Морозов висловив думку, що "чиновники міністерства (соціальної політики - ІФ), зокрема Департаменту соціального захисту... Харківський науково-дослідний інститут, керівники Укрпротезу створили клуб за інтересами, де в основі системи забезпечення інвалідів протезами закладено, насамперед, інтереси чиновників".

При цьому він наголосив, що розв'язати цю проблему допоможе звільнення низки чиновників вищеназваних організацій, а також створення комісії при Мінсоцполітики, де громадські активісти спільно з чиновниками розроблятимуть доступний механізм забезпечення інвалідів протезами.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА