13:54 23.09.2014

В Україні муніципальна міліція спочатку буде створена в містах, здатних її фінансувати - заступник глави МВС

3 хв читати

Київ. 23 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Заступник міністра внутрішніх справ України з питань євроінтеграції Тигран Авакян зазначає, що в рамках реформування правоохоронних органів на 20% скоротиться чисельність міліціонерів, а муніципальна міліція спочатку буде створена в містах, здатних її фінансувати, а головною реформою ДАІ буде введення фотофіксації.

"Визначати якість і стандарти роботи муніципальної міліції, безумовно, буде як МВС, так і місцева влада. Але є деякі зауваження в цьому сенсі: не всі міста зараз здатні профінансувати муніципальну міліцію. Тим містам, які не здатні забезпечити належне фінансування, МВС допомагатиме... Де це наразі ще неможливо, ми працюватимемо в такому режимі, як зараз, і створюватимемо нові умови для переходу на муніципальну міліцію", - сказав Т.Авакян у вівторок на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

За його словами, після перших кроків реформи в короткостроковій перспективі кількість правоохоронців скоротитися на 20%. Це, а також демілітаризація, надасть можливість покращити фінансування. Як зазначив заступник міністра, скорочуватиметься кількість навчальних закладів системи МВС, що також надасть можливість отримати додаткові фінансові кошти.

Стосовно ж реформування Державтоінспекції, то головним у цьому напрямі буде запровадження системи фотофіксації. "Введення системи фотофіксації призведе до усунення проблем на дорогах", - зазначив він.

Директор Центру досліджень правоохоронної діяльності Олег Мартиненко розповів, що в рамках роботи експертної ради при МВС протягом 5 місяців представники Харківської правозахисної групи та Центру досліджень правоохоронної діяльності розробили проект стратегії розвитку органів внутрішніх справ. Проект стратегії, за його словами, було запропоновано керівництву МВС як програмний документ і одночасно його було направлено до міжнародних інституцій для отримання експертної оцінки.

"Як основні ми взяли такі загальноприйняті в світовій практиці принципи реформування як: верховенство права, деполітизація, демілітаризація, децентралізація, підзвітність та прозорість у роботі, тісна співпраця з населенням, професійна підготовка персоналу, оптимізація структури МВС", - наголосив О.Мартиненко.

За його словами, в рамках запропонованого реформування проводитиметься поступове скорочення і перерозподіл персоналу, зменшення бюрократичного апарату, розширення штату дільничних інспекторів патрульної служби. Одночасно з підвищенням зарплати до 5-ти мінімальних зарплат для персоналу МВС буде введено систему жорсткого внутрішнього контролю, тестування на поліграфі.

У свою чергу, директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров зазначив, що робота над створенням стратегії реформування здійснювалася одночасно з імплементацією експерименту з реформування львівської міліції. "Деякі кроки, які будуть успішними у Львові, можна рекомендувати всій Україні", - сказав правозахисник.

Також він висловив думку, що об'єднання патрульно-постової служби та ДАІ у містах, що передбачено проектом реформування, надасть можливість створити єдину службу підтримки громадського порядку.

Раніше міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков представив відеопрезентацію проекту реформи МВС, згідно з якою до складу відомства входитимуть Держприкордонслужба, Держміграційна служба, Нацгвардія і Державна служба з надзвичайних ситуацій, а міліцію буде переформатовано у Національну поліцію.

Згідно з проектом концепції реформування МВС України, оприлюдненому на сторінці А.Авакова в соцмережі Facebook у четвер, до сфери діяльності правоохоронного відомства будуть входитимуть правоохоронна діяльність, захист конституційного ладу і територіальна оборона, міграційна діяльність, охорона державного кордону, цивільний захист населення і пожежно-рятувальні справи.

Також буде чітке розмежування політичної функції (вона залишиться за міністром внутрішніх справ)і професійної (буде закріплена за керівниками Національної поліції, Нацгвардії України, Прикордонної служби, Міграційної служби, Служби з надзвичайних ситуацій).

У презентації наголошується, що призначення та професійні якості керівників і працівників служб, що входять до МВС, не залежатимуть від зміни політичного керівництва країни.

Також згідно з проектом реформування міністерства передбачається, що "Міліцію" буде переформатовано на "Поліцію". "Міліція є рудиментом радянської епохи і означає "збройне народне ополчення", водночас, поліція - це професійний державний правоохоронний орган, покликаний забезпечити правопорядок, уникаючи каральних функцій".

Створення Національної поліції супроводжуватиметься скороченням, реорганізацією та об'єднанням функцій окремих служб. Так, згідно з презентацією, буде ліквідовано Головне управління із боротьби з організованою злочинністю (ГУБОЗ), Транспортну міліцію, Ветеринарну міліцію і Міліцію у справах дітей.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА