14:36 24.10.2014

Нинішні вибори до ВР відбуватимуться у складніших умовах, ніж 2012 року, вони будуть гострими й непередбачуваними - місія спостерігачів ICES

3 хв читати

Київ. 24 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Місія спостерігачів від Міжнародного центру виборчих систем (ICES) констатує, що позачергові парламентські вибори в Україні відбуваються у складних умовах, але сподівається, що все буде без ексцесів.

"Місія ICES констатує, що ці вибори відбуваються у непростій ситуації, в умовах серйозного протистояння політичних сил, проведення АТО на сході та, як наслідок, - за наявності великої кількості вимушених переселенців. Нині ситуація порівняно з 2012 роком більш складна, і головне - щоб не було ексцесів, щоб люди повірили у вибори, які відбулися", - заявив директор ICES (Ізраїль - Нідерланди) Александр Цінкер на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

Він констатував, що між виборчими штабами політичних сил, які беруть участь у виборах, точиться активна боротьба, яка надає виборчому процесу змагального характеру.

"Загалом, зберігається інтрига результату виборів до Верховної Ради до останнього дня. В принципі, з погляду будь-яких виборів це завжди плюс", - зазначив експерт.

Серед позитивних моментів А.Цінкер, зокрема, відзначив професійну роботу Центральної виборчої комісії. "Ми це вже помітили впродовж багатьох років - ЦВК в Україні працює добре, попри те, що в загалом періодично на них тиснуть із різних сторін", - заявив він.

Негативним моментом виборчої кампанії, за його словами, є невирішена проблема з голосуванням військовослужбовців у зоні АТО. На думку спостерігачів, це може бути використано з метою маніпуляції з результатами голосування, коли одні й ті самі люди голосуватимуть кілька разів на різних дільницях.

Спостерігачі місії також стурбовані ситуацією в Донецькій області.

"На жаль, ми отримуємо дані з Донецької області: залякування кандидатів у депутати, спроби підкупу, тиск на виборців, використання адміністративного ресурсу в округах", - заявив А.Цінкер.

Член місії, політичний експерт Ласло Кемені (Угорщина) вважає, що майбутні парламентські вибори в Україні "будуть дуже гострими й непередбачуваними".

"Але краще вибирати, ніж воювати. Проблеми вирішуються насамперед мирним шляхом, і це на користь усім. Усе залежить від того, чи прийде народ на вибори. Я думаю, що це не останні вибори (до українського парламенту - ІФ) протягом півроку. Тобто, до кінця року не буде більше виборів, але в наступному будуть. Нині йдеться лише про те, що Україна має бути, а якою вона має бути - це наступне питання. Тому абсолютно неважливо, хто переможе, в якому складі буде нова Верховна Рада, найголовніше - щоб вибори відбулися ", - зазначив він.

За словами А.Цінкера, до складу місії ICES входять 20 незалежних експертів, які представляють шість країн Євросоюзу та Ізраїль, серед них - депутати національних парламентів Європи, юристи, колишні дипломати, політичні оглядачі, представники ЗМІ. Фінансування місії відбувається за рахунок коштів ICES у рамках виконання робіт на тему "Моніторинг процесів демократизації на пострадянському просторі".

Загалом спостерігачі від ICES у день голосування працюватимуть у Києві, а також Київській, Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Одеській, Харківській та Донецькій областях. Попередні висновки про результати спостереження місія має намір оприлюднити вранці в понеділок, 27 жовтня.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА