13:22 21.11.2014

Всесвітній день дитини: діти війни

4 хв читати

У Всесвітній день дитини, коли Україну розриває війна, дорослим варто підкреслити про збільшення кількості системних порушень прав дитини.

Вже той факт, що сотні тисяч дітей є свідками війни, десятки є учасниками, є діти- заручники та найстрашніше загиблі та поранені діти, говорить саме про порушення, а не захист прав та виконання Конвенції ООН про права дитини.

«Можна брати кожну статтю Конвенції і винайти низку порушень. Наприклад, стаття 6 – право на життя та розвиток. Дитина має зростати в безпечній середі, а де та середа для багатьох дітей зі Сходу України, які досі залишаються або повертаються в зону конфлікту. Що робить близько 250 дітей з особливими потребами або статусом сироти в зоні конфлікту,»- відзначає Світлана Тарабанова, координаторка дитячого напрямку громадської ініціативи Восток СОС, координатор проектів Правозахисного центру "Поступ".

І продовжує: «Навіть на інших територіях життя дітей в небезпеці. Так діти, які зареєстровані на окупованих територіях, не мають доступу до необхідних для життя ліків. Інсулін та інші ліки батьки та волонтери мають купувати самостійно. Держава лише пояснює, що гроші перераховуються на початку року. І зараз області, які прийняли людей не в змозі виділити ліки для людей з числа ВПО.»

Як показали події березня - листопада 2014 в Україні відсутня координація та взаємодія ключових міністерств і відомств, відповідальних за дотримання прав дітей, у контексті швидкого реагування в умовах військового конфлікту та кризових ситуацій.

«На сьогоднішній день прийнято Закон про вимушено переміщених осіб. В ньому є багато позитивних норм, але він дискримінує дитину, іноземців, які були зареєстровані і проживали в Україні, людей без громадянства, серед яких теж можуть бути діти. Він не пояснює яким чином має відбуватися реєстрація дитини, адже багато випадків коли дитина приїжджає з іншими родичами, або взагалі з іншими дорослими. І від цього виникатимуть інші проблеми: доступ допомоги, забезпечення ліками, тощо. Також деякі пункти Закону суперечать Постановам Кабміну № 505 та № 509. І зробивши аналіз нормативних документів, ми можемо зазначити про те, що українське законодавство не в достатній мірі захищає вимушено переміщених мешканців Сходу та Криму, »- зазначає Олена Віноградова, юрист Всеукраїнської благодійної фундації «Право на захист».

Коаліція «Права дитини в Україні» проводячи моніторинг дотримання прав дитини фіксує багато проблем щодо переміщення дітей і розташування їх у прийомних сім’ях або таборах без супроводу батьків, з затягуванням оформлення паспортів шістнадцятирічним громадянам, переведенням до навчальних закладів, усиновлення дітей-сиріт із зони конфлікту тощо. І це тільки частина проблем, які фіксує Коаліція за останні півроку.

Коаліція зазначає що в Україні мають місце такі воєнні злочини як: напад на школи, участь дітей молодших за 15 років, сексуальне насильство. І знову наголошує про необхідність ратифікувати Римський статут.

Зараз дуже гостро стоїть питання організації ефективної системи захисту прав дитини в умовах війни. Тому Коаліція закликає державу вжити швидкі дії.

Олена Виноградова, доповнює «В Україні є всі необхідні передумови щоб запрацювали нові механізми, які не будуть прив’язанні до місця реєстрації. Коли дитини зможе отримати необхідні їй ліки для життя в будь якій області. Ми маємо розуміти що люди будуть далі переміщуватися. І маємо підготувати відповідні зміни до Бюджету, щоб запрацювали нові механізми.»

У Всесвітній день дитини Коаліція «Права дитини в Україні» звертається до громадян України з закликом підтримувати мир у кожній родині, підтримувати кожну дитину незалежно є вона переселенцем, учасником конфлікту, є в неї батьки чи вона втратила їх під час обстрілу рідної оселі.

А від держави вимагає послідовних та конкретних дій для захисту кожної дитини в зонах конфлікту та поза зоною. І наступний День дитини хочеться бачити щасливі обличчя дітей та їх батьків в правовій та вільній державі - Україна.

Хочеться, щоб діти у свято залишалися свідками щасливих подій, а не свідками війни.

Довідково:

Коаліцію «Права дитини в Україні» була створена у 2011 році з метою впровадження Конвенції ООН про права дитини. Насьогодні її складають 12 організацій:

1. Всеукраїнська громадська організація «Жіночий консорціум України»

2. Всеукраїнська Фундація «Захист Прав Дітей»

3. Міська молодіжна громадська організація “М’АРТ” (Молодіжна АльтеРнаТива)

м. Чернігова

4. Харківський інститут соціальних досліджень

5. Харківська обласна фундація «Громадська Альтернатива»

6. Правозахисний центр «Поступ»(м. Луганськ)

7. Дитяча екологічна громадська організація «Флора» (м. Кіровоград)

8. Асоціація молодих професіоналів «Клас» (м. Харків)

9. Міжнародна благодійна організація "Партнерство "Кожній дитині"

10. Благодійний фонд «Рокада»

11. Сумська обласна молодіжна «Ґендерна агенція консультацій та інформації»

12. Представництво міжнародної організації ХАЙЕС в Україні

13. Громадський рух «Віра, Надія, Любов»

14. ГО «Калинове гроно»

З вересня 2014 року Коаліція «Права дитини в Україні» проводить моніторинг дотримання прав дитини в умовах збройного конфлікту за ініціативи Всеукраїнська Фундація «Захист Прав Дітей» та підтримки Посольства Королівства Нідерланди.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА