14:18 22.01.2015

Мінкульт внесе територію Межигірського монастиря, який мають намір відновити, до Держреєстру нерухомих пам'яток

2 хв читати

Київ. 22 січня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Благодійний фонд "Покоління" має намір розпочати відновлення зруйнованого Межигірського Спасо-Преображенського монастиря, заявляє президент фонду Валерій Виговський.

"Межигірський монастир має свою давню славну історію ... На жаль, на сьогоднішній день не залишилося жодної споруди від монастиря, і в сучасного українця сама назва "Межигір'я" викликає асоціацію з помпезною резиденцією колишнього президента", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

В.Виговський зазначив: "Нещодавно було створено благодійний фонд "Покоління", який, передусім, сприятиме початку робіт із відновлення святині".

За його словами, минулого року на території, де раніше був розташований монастир, встановили шестиметровий хрест, який свідчить про намір відродити монастир.

"Віримо, що спільними зусиллями Межигірський монастир буде відновлено", - сказав президент благодійного фонду.

У свою чергу, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Всеволод Івакін пояснив: "Окрім комплексу монастирського, найцікавішою перлиною Межигір'я, яку сьогодні не забудовано (тобто вона майже готова для археологічних досліджень), ця місцевість здавна була заселена ... з часів Трипілля".

Крім того, завідувач сектором набуття правового режиму об'єктів і територій, пов'язаних з охороною нерухомої культурної спадщини Міністерства культури Яків Діхтяр повідомив: "Міністерство культури розглянуло матеріали, підготовлені обласним центром щодо внесення цього об'єкта до державного реєстру. Ухвалено рішення про його внесення. І найближчим часом буде підписано міністром наказ про внесення Державного реєстру (Державного реєстру нерухомих пам'яток України - ІФ) цієї території як колишнього Межигірського Свято-Преображенського монастиря".

Між тим він пояснив, що після внесення Межигірського монастиря до Держреєстру його територія матиме статус пам'ятки археології.

У Мінкульті також висловили сподівання, що відродження монастиря не буде перешкодою для наукових досліджень.

Межигірський Спасо-Преображенський монастир (православний жіночий монастир) існував до 1935 року в Межигір'ї - біля села Нові Петрівці (Київська обл.).

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА