15:17 20.05.2015

В Україні після чергових місцевих виборів 25 жовтня відбудуться вибори до об'єднаних громад - прогноз

2 хв читати

Київ. 20 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Після чергових місцевих виборів 25 жовтня поточного року в Україні протягом кількох років поступово обиратимуть органи місцевого самоврядування об'єднаних громад, а після вступу в силу змін до Конституції щодо децентралізації влади було б логічно провести позачергові місцеві вибори, вважають експерти.

"Після об'єднання місцевих громад нас очікує низка місцевих виборів у цих громадах. Тобто, це надзвичайно складний і тривалий процес, що триватиме протягом 2016-2018 років", - констатував генеральний директор Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у середу.

Він також вважає, що після внесення змін до Конституції, які розширять повноваження місцевих громад, слід провести позачергові місцеві вибори.

"Після внесення змін до Конституції і вступу їх у силу, місцеві громади отримають більше повноважень, і було б логічно і доцільно провести позачергові місцеві вибори під ці повноваження. Тобто, у 2016, 2017, 2018 роках можуть бути вибори в об'єднаних громадах, і теоретично на початку 2018 року можуть відбутися нові місцеві вибори під нові повноваження", - сказав О. Кошель.

Він також нагадав, що 25 жовтня обиратимуть старост сільських, селищних і міських громад, які не мають своїх рад.

Експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай нагадав, що Верховна Рада внесла зміни до закону про місцеве самоврядування, згідно з яким в Україні вводиться інститут старост.

"Передбачено, що вперше на цих виборах обиратимуть старост. Вони мають відобразити представництва того населеного пункту, що не має власної сільської, селищної або міської ради", - пояснив він.

За його словами, старости входитимуть до складу місцевих рад тих територіальних одиниць, до яких належить населений пункт, від якого обирається староста. Загалом, за даними експерта, в Україні налічується близько 20 тис населених пунктів, але лише не більше 11 тис з них мають власні поради.

О. Солонтай наголосив, що до закону про місцеві вибори обов'язково необхідно внести зміни, що стосуються обрання сільських, селищних і міських старост.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА