15:43 04.09.2015

Партії регіональних еліт і нові проекти можуть потіснити загальнонаціональні політсили на місцевих виборах - політологи

5 хв читати

Київ. 4 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Українські політологи вважають, що на місцевих виборах партії та політичні проекти місцевих регіональних еліт можуть скласти серйозну конкуренцію парламентським і загальнонаціональним політичним силам.

"За даними соціологів, за парламентські партії на місцевих виборах готова голосувати менше ніж половина виборців - 44%. Якась частина виборців налаштована проти всіх. Частина цих виборців не голосуватиме на виборах, але значна частина голосуватиме за партії та персоналії регіональних місцевих лідерів, в яких вбачатимуть чинник стабілізації життя", - сказав голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що на заході та в центрі України набір партій, що претендують на успіх, досить строкатий, а додаткову інтригу може створити відмова від участі у виборах "Правого сектора", за який були готові голосувати чимало виборців.

При цьому експерт наголосив, що на південному сході України, на відміну від парламентських виборів, "Опозиційний блок" не буде монополістом, оскільки, на його думку, агресивна опозиційна риторика відштовхуватиме, з одного боку, значну частину виборців, а з іншого боку, вже відштовхує і відштовхуватиме частину місцевих еліт. "Наприклад, мер Харкова Геннадій Кернес має намір балотуватися від "Відродження", мер Одеси Геннадій Труханов також не збирається, судячи з попередньої інформації, балотуватися від "Опозиційного блоку". І тут отримують великий шанс на успіх проекти, які об'єднують місцеві еліти, наприклад "Наш край". "Їх сприйматимуть як прагматиків, не як політиків, а як господарників. І в умовах кризи та започаткованої децентралізації наші виборці сприйматимуть їх як острівці та лідерів стабільності, на яких можна зробити ставку", - пояснив він.

Водночас політолог зазначив, що значні шанси на успіх, звісно, мають ті сили, які представлені в парламенті. "Блок Петра Порошенка" буде фаворитом або одним із головних фаворитів у багатьох регіонах, він відіграватиме дуже активну роль в політичних розкладах. Але слід враховувати, що значення адміністративного ресурсу в постреволюційній Україні буде значно меншим, ніж раніше. Не буде монополії на адмінресурс, а швидше відіграватимуть роль неформальні, неофіційні інструменти "м'якої влади", - прогнозує він.

В.Фесенко зазначив, що буде активно себе проявляти парламентська "напівопозиція", "Батьківщина" та "Самопоміч", які сподіваються добитися успіху на місцевих виборах, особливо в західних і центральних регіонах, активні будуть також Радикальна партія та "Опозиційний блок", які претендують на роль справжньої опозиції.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що на майбутніх виборах змагатимуться парламентські та великий масив партій місцевої регіональної влади, у яких немає, принаймні поки що, загальнонаціональних амбіцій і стоїть завдання взяти владу в тих чи тих регіонах.

На його думку, на заході України партії "центральної влади", такі як "Блок Петра Порошенка", "Самопоміч", "Батьківщина", можуть повністю взяти під контроль місцеві органи влади, і там менше буде суто регіональних партій, які контролюватимуть місцеві ради та матимуть своїх мерів.

"На сході України, в центрально-східних і північно-східних регіонах ситуація буде складніша. Тому що на сході та півдні України багато господарських проблем, які створюють мегаполіси, і там буде попит на партії або проекти господарської влади. Так, там буде представлений "Блок Петра Порошенка", "Опозиційний блок", в тій же Дніпропетровській області сильні позиції в "УКРОПу", але в цих регіонах загальнонаціональні партії можуть серйозно потіснити нові проекти, партії господарської влади, наприклад, партія мерів "Наш край", - прогнозує політолог.

В.Карасьов наголосив, що хоча головними залишаються проблеми війни і миру, але традиційною популістською риторикою в цих регіонах уже нічого не доб'єшся. "Потрібна конкретика, прикладні завдання і люди відповідного профілю, які могли б вирішити господарські питання або їм би повірили, що вони можуть їх вирішити", - сказав він.

Керівник центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов очікує, що місцеві вибори піднесуть чимало сюрпризів, оскільки закон про вибори абсолютно новий. "За цим законом ті матриці, на підставі яких раніше будувалися прогнози результатів виборів, не спрацюють", - зазначив він.

Експерт зауважив, що з'явиться ціла низка нових політичних сил, а кожен учасник кампанії робитиме ставку на те, в чому він непогано орієнтується. "Якщо проаналізувати перелік нових партій, то буде радикально-патріотична риторика в "УКРОПу", який прагнутиме всіх захистити, на скандальних ситуаціях піаритиметься "Партія простих людей" Капліна, риторика господарників і "своїх хлопців" буде у представників "Нашого краю", "Відродження" йтиме з гаслами "все відродимо, все налагодимо", а риторикою "твори добро", "з добром у кожен дім" займатимуться "гречкосії", що долучилися до тих чи тих партій", - сказав він.

Директор Школи політичної аналітики Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань вважає, що закон про місцеві вибори створює досить заплутану ситуацію, тому що вибори відбуваються за пропорційною системою, але не з відкритими партійними списками. "Парадокс полягає в тому, що можна перемогти у своєму окрузі, але не стати депутатом. Більше того, цілком можлива ситуація, що деякі округи взагалі не матимуть своїх представників у місцевих радах. Підняття прохідного бар'єра з 3% до 5% створило проблеми для тих партій і активістів, які могли б балотуватися, але тепер вимушені йти в якісь партії та проекти. Крім того, за цією системою фактично неможливо об'єднувати зусилля кандидатам від різних політичних сил", - пояснив він.

Говорячи про вибори на Донбасі, політолог зазначив, що хоча лояльність до України та самоідентифікація себе як громадян України на сході країни суттєво зросла, але на виборах це не трансформується в результат. Тому там влада на місцях опиниться в руках представників "Опозиційного блоку", колишніх членів Партії регіонів, які йтимуть під іншими прапорами і гаслами, зокрема і нинішньої партії влади в Києві, оскільки ці люди є "гнучкими і конформістами".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА