18:41 08.10.2015

На місцевих виборах Харків та Дніпропетровськ можуть стати "гарячими точками", вважають політологи

4 хв читати

Київ. 8 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Політологи вважають Дніпропетровськ та Харків проблемними містами на майбутніх місцевих виборах 25 жовтня і зазначають, що парламентські партії намагаються витіснити місцеві політпроекти.

"Одна з ключових ліній протистояння на цих виборах - це боротьба парламентських партій проти місцевих проектів, таких як "Наш край" та "Відродження", в які об'єдналися місцеві еліти. Парламентські партії хочуть застовпити своє домінування", - сказав президент Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Він наголосив, що у зв'язку з цим "іноді може бути дуже суперечлива парадоксальна конфігурація інтересів: партії нинішньої та старої влади іноді діятимуть разом не тому, що вони союзники, а тому що конкурент спільний".

За словами політолога, найбільш проблемні вибори очікуються в Дніпропетровську та Харкові. "Гарячі точки. У Дніпропетровську, на мій погляд, буде найскладніша ситуація, насамперед щодо міста і, судячи з усього, щодо області. Щодо Харкова - згоден з тим, що там також потенційна гаряча точка, але розвиток подій може бути не таким простим", - сказав він.

При цьому політолог не виключив, що вибори в Харкові можуть бути зірвані. "Але ще одну версію висловлю - Кернес (Геннадій Кернес - ІФ) там явний фаворит. Але давайте не забувати про те, що Г.Кернес під судом, процес не закінчено. І я вважаю, що може бути будь-яка версія розвитку подій, Г.Кернес може стати переможцем виборів, а ось судовий вирок стосовно нього з'явиться вже після виборів, тобто його нейтралізують іншим шляхом", - вважає В.Фесенко.

За його словами, у низці регіонів на сході та на півдні країни перемагатимуть на виборах або представники "Опозиційного блоку", або представники нових політичних сил, пов'язані з місцевими елітами, - "Наш край", "Відродження". "Ті, хто пов'язані з революційними партіями, партіями Майдану, але програють вибори, не захочуть визнавати результати таких виборів, адже для них перемогла людина, пов'язана з минулим політичним режимом. А Г.Кернес викликатиме бурю негативних емоцій проти себе", - сказав політолог.

Він також висловив думку, що ключовою є проблема з реєстрацією кандидатів. З одного боку, за його словами, це пояснюється недоліками виборчого законодавства, з іншого боку - "працює атмосфера політичної війни та егоїстичний партійний інтерес".

"Політичні сили, які домінують у конкретних виборчих комісіях, використовують діри в законі, щоб нейтралізувати потенційних конкурентів", - сказав В.Фесенко. За його словами, йдеться про ті політсили, які стали конкурентами парламентських партій на цих виборах, зокрема "Наш край".

"У мене така підозра, що у низці регіонів дійсно можуть провокувати зрив виборів, і конфлікти з реєстрацією тих чи тих політичних сил використовуються для цього", - наголосив політолог.

У свою чергу директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов поділив думку свого колеги стосовно дій великих політсил із витіснення місцевих політичних проектів.

Політолог вважає, що партії колишньої та нинішньої влади несвідомо "діють в унісон", оскільки вбачають загрозу в сходженні нових проектів, які, власне, можна назвати "партіями істеблішменту". "Тому виникає, наприклад, дивний альянс в Дніпропетровську. "Блок Петра Порошенка" і "Опозиційний блок" починають розподіл Дніпропетровська, не підпускаючи туди партії нового спрямування", - розповів В.Карасьов.

"На сході України вибори відбуваються в певному вакуумі, коли одні політичні сили сходять з електоральної політичної сцени, а інші з'являються. У цій змінній конфігурації за відсутності кристалізаційних електоральних та політичних чинників боротьба набуває запеклого чорного характеру", - додав політолог.

За словами В.Карасьова, оскільки у виборах не беруть участі протестні партії "лівого" спрямування - комуністи, соціалісти, тому конкурують між собою "партії істеблішменту".

В.Карасьов також висловив думку про те, що Харків стає "найгарячішою точкою на виборах за багатьма напрямами". Він пояснив, що це обумовлено тим, що регіон є прифронтовою зоною, і виборчий процес там парамілітаризований.

"Здавалося б, у Г.Кернеса немає конкурентів на посаду мера, а, проте, боротьба точиться запекла, тим паче, на тлі судового процесу. Якщо ситуація в Харкові розвиватиметься так надалі, посилюватиметься нечистота виборів, плюс інші чинники, то це може призвести до того, що вибори буде визнано недійсними, як, до речі, в Дніпропетровську, якщо там триватимуть скандали", - вважає В.Карасьов.

Політолог переконаний, що в будь-якому разі - буде визнано вибори в Харкові чи ні - в цьому місті триватиме виборчий процес. "За якийсь час, та вже і зараз, можна готуватися до нових виборів", - додав він.

Керівник центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов також називає Дніпропетровськ проблемним містом у контексті виборів. "Дніпропетровськ, по суті, стане однією з гарячих точок. Там не йдеться про боротьбу партій - там йдеться про боротьбу кланів. Кампанія в Дніпропетровську від початку конфліктна, є великий ризик, що Дніпропетровськ може виявитися точкою дестабілізації на момент голосування", - сказав він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА