16:58 05.02.2016

Абромавичус домігся певних успіхів, але немає концептуальної стратегії економічної політики - політологи

3 хв читати

Київ. 5 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Українські політологи зазначають, що міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус домігся певних успіхів, але поки що в нього немає стратегії економічної політики і не завершені глобальні реформи.

"Його робота не була провальною, це вже непогано для наших реалій. Можна говорити про електронні держзакупівлі, системи ProZorro. Все-таки був якісь рух, щоб це було прозоре європейське міністерство. Так, немає вражаючих, величезних досягнень", - сказав директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Водночас експерт зазначив, що у міністра не було стратегії економічної політики. "Я вивчав програму, яка була розроблена Абромавичусом та його помічниками. Це за все хороше, проти поганого. Принципи економіки: свобода, конкуренція, демонополізація, але це слова. А економічна політика – це преференції, пріоритети, субсидії, антимонопольна політика", - зазначив він.

В. Карасьов наголосив, що економічна політика відсутня в Україні "як клас". "Хоча вона є в США, Великобританії, Франції, Німеччині. Якщо була за Януковича, то це була промислова політика імені гірничо-металургійного комплексу. Я вважаю, що Україна ще не втратила залишків індустріального потенціалу і в Україні має бути національний капітал, а не лише західний чи якийсь східний", - пояснив політолог.

Він також звернув увагу, що до Міністерства економіки сьогодні "переведені" "оборонпром", "Нафтогаз", і це зараз одне з головних міністерств, а не просто "міністерство з прогнозом ВВП". "Воно стає ресурсномістким. Абромавичус анонсував велику приватизацію, і зрозуміло, що навколо приватизації решти державних підприємств точиться боротьба між західними і внутрішніми українськими великими корпоративними групами або олігархами, якщо комусь так більше подобається називати", - сказав В. Карасьов.

У свою чергу, президент Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко зазначив, що А. Абромавичус не "чемпіон" серед реформаторів в уряді, але міністерство багато зробило, і в ньому була сформована молода перспективна сильна команда.

"Реформа системи державних закупівель є більш прозорою. У торговельній політиці, у зовнішній торгівлі дуже потужно працює заступник міністра Наталія Микольська, яка займається просуванням і вирішенням численних проблем, пов'язаних із початком роботи зони вільної торгівлі з ЄС. Деякі проблеми вирішуються, деяким закладено фундамент", - пояснив він.

В. Фесенко вказав і на вирішення проблем торговельних відносин на пострадянському просторі. "Це маршрут в обхід Росії, санкції проти Росії, торгова політика у відносинах з Росією, Білоруссю і Казахстаном, - це теж те, чим займалося міністерство", - сказав він.

Експерт наголосив, що реформа дерегуляції, яка є головною для цього міністерства, лише починається. "Я чув, що від Абромавичуса і у президента вимагали зробити її за рік, але він планував зробити це за три роки. Повільна реформа з дерегуляції – одна з головних претензій, як і відсутність концептуальної позиції, як нам відновлювати економічне зростання", - зазначив він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА