19:07 09.02.2016

"Чорні нотаріуси" безкарно перепродують чуже майно без відома власників - громадські діячі

2 хв читати

Київ. 9 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - "Чорні нотаріуси" безкарно перепродують чужі квартири й автомобілі, підробляючи доручення на них від справжніх власників, повідомив представник громадської організації "Українське детективне антикорупційне бюро" Сергій Горбаченко.

"Якщо вносяться зміни до закону про нотаріат, де у нотаріуса неможливо отримати книгу реєстру, то навіщо це робиться? Лобіюється цей закон, щоб виключити подальше встановлення істини", - пояснив він на прес-конференції в інформагентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

С. Горбаченко констатує відсутність в Україні інституту нотаріату. На практиці, за його словами, нотаріусів неможливо притягнути до відповідальності, оскільки правоохоронні органи самі зацікавлені в роботі "чорних нотаріусів". Крім того, в цей сегмент кримінального бізнесу залучені судді, дільничні, паспортисти та ін. "Для будь-якого співучасника скарга від потерпілого - це привід отримати від "чорного нотаріуса" частку награбованого. При цьому саме майно, що продається, нікого не цікавить - цікавить трансформація підробленого нотаріусом документа в грошовий еквівалент", - сказав він.

Як заявляє С. Горбаченко, нечесні нотаріуси працюють відкрито, вони і не намагаються переховуватися - їх знають усі продавці на авторинках. Крім того, список їхніх прізвищ можна отримати в Київському НДІ судових експертиз, куди надходять експертизи з одними і тими самими фігурантами.

Крім того, він сказав, що найчастіше жертвами "чорних нотаріусів" стають особи, що виїхали за кордон і залишили в країні своє майно, зловживають алкоголем, а також літні люди, які не можуть забезпечити собі належний правовий захист.

Адвокат Олег Веремієнко, присутній на прес-конференції, як приклад навів історію незаконної приватизації та продажу порожньої київської квартири громадянки США Серафими Гороховської, яка виїхала з країни в 1991 році. У цій історії замішані троє "чорних нотаріусів" - Олександр Перевертун, Ніна Леонтьєва і О.Селезньова. Підробляючи документи, вони змогли чотири рази продати квартиру потерпілої. Так, уперше квартира була продана в 2010 році за дорученням, завіреним нотаріусом А.Перевертун і виданим невстановленій особі з документами Івана Йовенка. Сам І.Йовенко на той час був у в'язниці. Як повідомила потерпіла, про продаж своєї квартири вона дізналася тільки в 2012 році. Після цього на квартиру кілька разів накладали арешт, який згодом знімали на підставі підроблених документів.

Як зазначив О. Веремієнко, востаннє квартира була продана за ціною, вдвічі меншою від її реальної вартості. Він додав, що кримінальне провадження у цій справі всіляко гальмується. Апеляційний суд Києва через Подільський райсуд столиці в середу, 10 лютого, знову розгляне скаргу постраждалої.

За словами С. Горбаченка, "чорні нотаріуси" аналогічним чином незаконно перепродують будинки, землі та викрадені автомобілі.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА