16:14 17.06.2016

Порошенко за два роки президентства втратив значну частину свого електорату - опитування

4 хв читати

Київ. 17 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Президент України Петро Порошенко за два роки перебування на посту глави держави втратив значну частину своїх прихильників, кожен другий українець негативно оцінює його діяльність, насамперед, через погіршення рівня життя.

Про це свідчать дані соціологічного дослідження "Два роки президентства Петра Порошенка: що думають українці про владу і ситуацію в країні", проведеного Українським інститутом майбутнього (Ukrainian Institute for the Future).

Презентуючи результати дослідження в п'ятницю на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна", політичний аналітик і шеф-редактор порталу "Хвиля" Юрій Романенко розповів, що 80,6% респондентів відзначили погіршення економічної ситуації в країні за останні два роки, тоді як про позитивні зміни сказали тільки 4,3%.

"Погана економічна ситуація корелює з оцінкою політичних процесів, 68,8% респондентів говорять про те, що ситуація змінюється в гіршу сторону, і тільки 10,1% опитаних говорять, що в політичній сфері є поліпшення", - зазначив Ю. Романенко.

У цьому контексті він продовжив: "Природно, з цього випливає оцінка діяльності президента. 52,5% оцінюють діяльність П.Порошенка на посаді президента з негативною оцінкою або радше негативною оцінкою, і тільки кожен десятий - близько 11% - так чи так позитивно оцінює роботу президента ".

Головною невдачею глави держави українці вважають різке падіння рівня життя населення - 41,8%, невиконання зобов'язань, які П.Порошенко давав перед президентськими виборами, - 16,8%, розквіт корупції - 9,2%, воєнні поразки - 8,9% .

"За ці два роки П.Порошенко втратив значну частину прихильників. Два роки тому за нього віддали голоси 54,7% виборців, сьогодні за нього готові голосувати 10,3%", - підкреслив Ю.Романенко.

Політичний аналітик вважає, що втрата президентом значної частини свого електорату не дивна, тому що "за два роки всі українські президенти стабільно встигають розчарувати українців".

Разом з тим, як підкреслив Ю.Романенко, президент "на тлі екс-прем'єра Арсенія Яценюка виглядає ще непогано". "Індекс діяльності уряду Яценюка ще менший, ніж у П.Порошенка... Це свідчить певною мірою про те, що П.Порошенку вдалося перекласти відповідальність за ситуацію в країні на прем'єра", - сказав він.

Дані опитування свідчать, що одним з досягнень глави держави українці називають європейський вектор розвитку країни і можливе отримання Україною безвізового режиму з ЄС.

"Президенту не вдалося утвердитися в очах суспільства як реформатору і лідеру країни. Критика його політичного курсу стає мейнстрімом як для політичних лідерів, так і для експертів, журналістів. Проте П.Порошенко не втратив легітимність, насамперед, тому що не визначена чітка альтернатива йому як глави держави", - сказав присутній на прес-конференції політичний експерт, керівник Центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Директор компанії персонального і стратегічного консалтингу "Berta Communications" Тарас Березовець зазначив, що в умовах нинішньої кризи не слід сподіватися на те, що чинні політики втримають свій рейтинг.

"Ми бачимо, що не виправдовуються надії на нових лідерів, таких, як Саакашвілі, Садовий. Українці дуже гостро ставлять перед своїми лідерами питання відповідальності, невиконання обіцянок приписують чинним політикам", - зазначив Т.Березовець.

Він також підкреслив: "Позиція П.Порошенка все одно виглядає краще і переконливіше, ніж у інших політичних лідерів. За старою звичкою українці перекладають всю відповідальність на чинного президента, незважаючи на те, що у нас не президентсько-парламентська, а парламентсько-президентська республіка", - додав він.

Крім того, як розповів Ю.Романенко, опитування показало, що у народного депутата України Надії Савченко не така велика підтримка серед українців, як очікувалося. "Якби вибори були сьогодні, то з тих, хто прийшов би голосувати, підтримали б Юлію Тимошенко - 10,25%, Андрія Садового - 9,6%, Олега Ляшка - 9%, Міхеіла Саакашвілі - 7,9%, Олега Тягнибока - 5,7%. А якби у виборах взяла участь Савченко, то за неї готові були б проголосувати 4,4%", - розповів він.

На питання про те, на кому лежить відповідальність за кризу в країні, 39,9% опитаних українців назвали президента і його політичну силу. Провину за нестабільність в країні на А.Яценюка поклали 18,4% респондентів, а на колишнього президента Віктора Януковича і Партію регіонів - 17,4%. 17,2% респондентів вважають, що в кризі винен сам народ України, олігархів звинувачують 15,5%, а Росію - 6,7% опитаних.

Опитування також показало, що українці не хочуть довго терпіти труднощі заради проведення реформ. "Більше 50% не готові терпіти проведення реформ навіть протягом року", - сказав Ю.Романенко.

Директор Інституту соціальних технологій Ірина Венгерчук повідомила, що дослідження проводилося на замовлення "Українського інституту майбутнього" з 19 по 25 травня, опитано 2 тисячі осіб.

Опитування проводилося по всій території України, за винятком Криму і окупованої частини Донбасу. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Т.Березовець, Ю.Романенко, О.Золотарьов, І.Венгерчук - засновники Українського інституту майбутнього.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА