20:35 03.04.2017

Визнання всіх ТПВ альтернативним джерелом енергії є неприпустимим, Україна імпортує вторсировину – нардеп Бабак

2 хв читати

Київ. 3 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Екологічні організації та експерти у сфері поводження з побутовими відходами закликають парламентаріїв не приймати законопроект №4493 "Про ринок електроенергії в Україні", що містить норму про визнання усіх побутових відходів альтернативним джерелом енергії.

Як розповіла на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у понеділок народний депутат України, заступник голови комітету Верховної Ради з питань ЖКГ Олена Бабак, ця норма норма встановлює "зелений тариф" за електроенергію, отриману за рахунок спалювання побутових, ремонтних, негабаритних відходів, які містять як небезпечні речовини, так і вторсировину.

"Ми всі розуміємо, що надалі зберігати побутові відходи на полігонах неправильно і багато вважатимуть це хорошою ідеєю. Однак спалювати весь обсяг побутових відходів – неприпустимо, тому що там також є відходи ресурсоцінні, які можуть бути повторно перероблені і використані, наприклад, пластик, скло, папір, метал, деревина і біовідходи", - розповіла вона.

Депутат окремо наголосила, що ця законодавча ініціатива може фактично знищити сферу переробки відходів.

"У минулому році за даними асоціації "Укрпапір" 28,9% вторсировини для роботи картонних підприємств було імпортовано. Тобто свою макулатуру в Україні ми зібрати не змогли, ми її імпортували. Прогноз на 2017 рік для підприємств, які виробляють скло, 20 тис. тонн має бути імпортовано. При цьому свій ресурс – не відібраний і потрапляє на полігони", - наголосила вона.

О. Бабак зазначила, що на сьогодні необхідно розробити програму рекультивації полігонів твердих побутових відходів та програму видобутку газу на цих полігонів.

"Але що робити з новим сміттям? Необхідно вже запроваджувати роздільний збір сміття. І вже є законодавча ініціатива, яка визначає, хто фінансуватиме цей роздільний збір. Це законопроект 4028Д – закон про упаковку та відходи упаковки, в якому на виробників продукції в упаковці, імпортерів продукції в упаковці покладається зобов'язання фінансувати ці операції щодо забезпечення роздільного збирання відходів та передання їх на подальшу переробку ", - розповіла депутат.

"Екологічна громадськість та виробники переробної сфери закликають громаду приєднатися до акції протесту проти ухвалення поправок до законопроекту 4493 "Про ринок електроенергії в Україні" - без уточнення. Ми наполягаємо, щоб було уточнено – можуть спалюватися лише ті відходи, які не містять ресурсоцінні компоненти чи небезпечні елементи", - наголосила О. Бабак.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА