13:30 20.04.2017

Екологи закликають місцеві ради запровадити мораторій на вирубку лісу в природних заказниках

2 хв читати

Київ. 20 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Екологи стурбовані вирубкою лісів в природних заказниках України і закликають місцеві ради ухвалювати рішення про введення мораторіїв на вирубку дерев у заповідних фондах своїх регіонів.

"Ми дуже сподіваємося, що на рівні всіх обласних рад в Україні буде ухвалено такі рішення. Це надзвичайно важливо для збереження лісів на територіях об'єктів природно-заповідного фонду. Це шлях оперативного реагування... Саме обласні ради можуть допомогти вирішенню цього питання", - заявила юрист громадської еколого-правової організації "Еко-право Київ" Галина Левіна під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер у Києві.

Як зазначила Г.Левіна, зміна наявного законодавства на захист лісів шлях відбудеться не одразу, а введення мораторіїв на місцевому рівні на вирубку дерев у заказниках допоможе їх врятувати.

Вона нагадала, що рішення про введення мораторію на вирубку лісу в заказниках вже ухвалили 10 місцевих рад, в тому числі 8 обласних.

За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, "охорона лісів вже стає національною проблемою".

"Тільки в Київській області близько 60 заказників. Наше дослідження свідчить, що кожен другий заказник Київської області перетворений або на лісопилку, або на смітник, або на "царське полювання", - розповів Борейко.

Він розповів, що згідно з українським законодавством санітарні рубки в заказниках заборонені, як і полювання в таких місцях, проте ніхто ці питання не контролює і такі рубки, як і полювання, досі є.

За словами В. Борейка, лісники виправдовують вирубку лісу в заповідниках тим, що "за санітарними правилами заборонені не всі санітарні рубки, зокрема, дозволені лісовідновні й суцільні рубки головного користування ". Він зазначив, що така ситуація виникає через те, що "не всі підзаконні акти, які регламентують це питання, відповідають закону".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА