16:06 11.09.2017

Фінансування операцій, пов'язаних із міжнародною торгівлею, становить близько 5% кредитного портфеля українських банків - ЄБРР

2 хв читати

Київ. 11 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Фінансування операцій, пов'язаних із міжнародною торгівлею, становить близько 4-5% кредитного портфеля українських банків, повідомив старший банкір Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), директор фінансового департаменту в Україні Олександр Павлов.

"У портфелі українських банків, за нашою оцінкою, не більше ніж 4-5% становить фінансування операцій, пов'язаних із міжнародною торгівлею. Враховуючи, наскільки важливу роль в Україні в цілому відіграє міжнародна торгівля, що країна - великий експортер та імпортер, цього, звичайно, недостатньо", - сказав він у понеділок на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна", присвяченій Українському форуму з питань торговельного фінансування на тему "Тенденції торгівлі між Україною, Азією та країнами Близького Сходу".

При цьому О.Павлов зазначив, що банківські ризики і ризики компаній в Україні контрагенти оцінюють як високі.

"Якщо подивитися на різні рейтинги ведення бізнесу і логістики здійснення міжнародних операцій, рейтинги щодо швидкості та якості здійснення розмитнення товарів, то Україна, на жаль, перебуває далеко не в перших рядах. Усе це не сприяє активному розвитку торгівлі, це перешкоджає йому. Зміни в цій сфері, звичайно, є основними умовами того, що торгівля України з іншими країнами процвітатиме, українські компанії отримають вигідні дешеві умови фінансування - такі, як у розвинених європейський країнах", - сказав він.

Відповідаючи на запитання агентства щодо планів розвитку програми торговельного фінансування (TFP) ЄБРР в Україні, О.Павлов повідомив, що поточного року банки-учасники програми можуть показати результати на рівні 2016 року.

"Цього року наші плани не знижуються, ми, напевно, на ті самі цифри вийдемо до кінця року. Однозначно, бачимо з боку банків збільшення активності щодо кредитування в цілому і щодо фінансування торгівлі зокрема", - сказав він.

У рамках програми TFP ЄБРР видає гарантії міжнародним підтверджувальним банкам і тим самим бере на себе політичні та комерційні платіжні ризики щодо угод фінансування експортно-імпортних операцій, що укладаються банками-учасниками програми в країнах операцій ЄБРР.

У 2016 році в Україні було здійснено 230 операцій за програмою сприяння торгівлі на суму близько EUR300 млн, завдяки чому вона стала однією з найактивніших країн, що беруть участь у програмі. Загалом у 2016 році за цією програмою було надано підтримку 1,359 тис. операціям з фінансування торгівлі в країнах регіону на загальну суму EUR1,45 млрд.

За даними ЄБРР, від початку запуску програми в 1999 році в Україні надано підтримку більш ніж у 2,1 тис. торговельних операцій на загальну суму майже EUR2, 4 млрд.

ЄБРР - найбільший фінансовий інвестор в Україні. Від початку своєї діяльності в країні, з 1993 року, банк виділив через 380 проектів загалом майже EUR12,1 млрд.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА