15:49 20.09.2017

Ухвалені Кабміном зміни до порядку соцвиплат переселенцям потребують уточнень - експерти

2 хв читати

Київ. 20 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Ухвалені Кабінетом Міністрів України зміни, що регламентують порядок соціальних виплат переселенцям, містять низку неоднозначних норм або й навіть таких, що погіршують ситуацію, та потребують уточнень

"Ми вважаємо, що зміни, які прийняті, по-перше, недостатні, а по-друге, деякі з них можуть навіть призвести до погіршення ситуації з внутрішньо переміщеними особами і затримкою соціальних виплат", - сказала координатор правового напряму благодійного фонду "Схід-SOS" Альона Луньова в середу на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

"Ухвалена постанова не містить деяких механізмів, які дадуть змогу повноцінно функціонувати тим змінам, які передбачені цією постановою", - пояснила правовий аналітик БФ "Право на захист" Анастасія Бондаренко.

За її словами, в постанові передбачено механізм сповіщення органів соцзахисту і Міністерства фінансів про призупинення виплат у разі непроходження фізичної ідентифікації, але не передбачено механізм повідомлення про відновлення виплат. Це може призвести до того, що людина, яка одержує соціальні виплати, після припинення і їх подальшого відновлення не отримуватиме цих виплат.

"Тобто людині доведеться самостійно повідомляти Мінфіну і органам соцзахисту про те, що фізичну ідентифікацію пройдено і виплати відновлено", - сказала вона.

Ще один момент у постанові, на який вказала А.Бондаренко, стосується відсутності механізму проходження фізичної ідентифікації для одержувачів соцвиплат, окрім тих, хто отримує пенсію. "Для пенсіонерів є чіткий термін проходження фізичної ідентифікації та механізм проходження ідентифікації у відділеннях Ощадбанку України. Для інших одержувачів соцвиплат така процедура передбачена, але механізм не зазначений. Тобто в майбутньому може виникнути ситуація, коли людина захоче пройти фізичну ідентифікацію, але через відсутність такого механізму не матиме можливості це зробити", - пояснила правовий аналітик.

Вона також зауважила, що в постанові не зазначений механізм ідентифікації осіб, які отримуватимуть соцвиплати вдома через мережу "Укрпошти".

Крім того, за словами А.Бондаренко, постанова не вносить ясності в процедуру відсутності перевірки місця проживання осіб, які є не військовослужбовцями, а держслужбовцями. "Незрозуміло з тексту постанови, чи це передбачатиме, що це стосується всіх членів сім'ї такої особи або стосуватиметься виключно цього держслужбовця. Тобто, як ми розуміємо, коли відбувається перевірка матеріально-побутових умов, то на місці мають бути всі члени сім'ї, і таким чином незрозуміло, а в чому ж власне полягає поліпшення?", - зазначила вона.

Водночас учасники прес-конференції висловили сподівання, що після певної практики Мінсоцполітики відреагує на запити, які стосуються прав внутрішньо переміщених осіб, і буде внесено уточнення в постанову Кабміну з урахуванням цих нюансів.

13 вересня Кабмін ухвалив постанову, якою вніс зміни до низки постанов, що регламентують порядок соціальних виплат переселенцям й одержання ними щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, оплату житлово-комунальних послуг.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

Частка імпортних будівельних матеріалів на українському ринку зросла до 23% - експерт

"Кліар Енерджі" серед зими змушене було зупинити свої три біо-ТЕС 22 МВт через відсутність рентабельності - голова наглядової ради

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій - соцопитування

Українці найбільше довіряють ЗСУ, волонтерам і рятувальникам, найменше - партіям, держапарату і судам - соцопитування

В Україні стало більше тих, хто вважає, що події в країні розвиваються неправильно, - соцопитування

Більшість українців вірять у перемогу України у війні, понад половина з них вважає, що вона настане не пізніше ніж через два роки - соцопитування

ГО "Антикорупційний штаб" презентував портал, який виявляє конфлікт інтересів у місцевих депутатів

Опитування: 53,9% опитаних українців вважають, що тих, хто ухиляється від мобілізації, можна зрозуміти - "ніхто не хоче помирати"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА