15:39 28.11.2017

Газодобувачі розраховують на ухвалення ВР у грудні законопроекту про дерегуляцію дозвільних процедур

3 хв читати

Київ. 28 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Газодобувні компанії України розраховують на ухвалення Верховною Радою на початку грудня законопроекту №3096-д про спрощення дозвільних процедур, який дасть змогу прискорити та збільшити видобуток вуглеводнів для декларованого владою досягнення енергонезалежності країни.

Як повідомив виконавчий директор Асоціації газодобувних компаній Роман Опімах на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок, законопроект передбачає скорочення дозвільних процедур на 18 місяців, що суттєво прискорить введення родовищ у промислову розробку і спростить землевідведення для буріння нових свердловин.

"Необхідність перегляду та спрощення процедур назріла і навіть перезріла. Україна може добувати газ швидше і більше, але, на жаль, є низка регуляторних перешкод", - сказав голова ПАТ "Укргазвидобування" Олег Прохоренко, зазначивши, що в Україні період дозвільних процедур для отримання спеціального дозволу триває близько трьох років, при цьому деякі з них дублюють одна одну.

За оцінкою О.Прохоренка, через складнощі з дозвільними процедурами простої бурового обладнання УГВ лише за десять місяців поточного року сягнули понад 20 тис. годин. Компанія за цей час могла б пробурити шість свердловин і видобути 131 млн куб. м газу, недоотримана від цього виручка сягнула 637 млн грн, а втрати бюджету в частині недоотримання рентних платежів - 185 млн грн. При цьому вартість 131 млн куб. м газу, які країна у зв'язку з цим вимушена імпортувати, становить близько 1 млрд грн.

Генеральний директор "ДТЕК Нафтогаз" Ігор Щуров зазначив, що в разі ухвалення законопроекту №3096-д газодобувні компанії зможуть скоротити період введення родовищ у розробку до кількох місяців, тоді як на сьогодні через ускладнені бюрократичні процедури цей термін триває кілька років. Зокрема, час проходження процедур введення родовищ у розробку займає у компаній більше часу, ніж буріння свердловини.

"Згідно з нашим досвідом, буріння нової свердловини займає два місяці, а на оформлення усіх дозволів, у кращому разі, необхідно витратити шість місяців. Тобто підготовчий етап у кілька разів перевищує період самих робіт. Практика свідчить, що зазвичай компанії витрачають майже рік лише на оформлення землі під промислову розробку, хоча необхідна площа для свердловини становить лише 0,04 гектара", - наголосив генеральний директор групи компаній Smart Energy Сергій Глазунов.

Як повідомлялося, у березні 2017 року Верховна Рада України відправила на доопрацювання законопроект №3096 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі".

Законопроект №3096-д, окрім спрощення порядку користування землею для потреб нафтогазової діяльності, скасовує дублюючі дозволи на тимчасове зняття родючого шару ґрунту та вимогу отримувати гірське відведення для нафтогазової галузі, а також скасовує реєстрацію свердловини як об'єкта містобудування, вимогу щодо погодження проектів введення родовища в дослідно-промислову та промислову розробку.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА