13:15 07.12.2017

Особиста участь українських бізнесменів у протидії корупції здатна критично вплинути на ситуацію в цій сфері – "TI Україна"

2 хв читати

Київ. 7 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Приєднання до боротьби з корупцією підприємців може критично вплинути на ситуацію, а бізнесмени мають показувати особистий приклад, переконаний виконавчий директор організації "Transparency International Україна" Ярослав Юрчишин.

"Українці вже розуміють, що без їхньої участі боротьба з корупцією не буде ефективною, з іншого боку, вони не розуміють, як (брати участь у цьому процесі - ІФ). Ми вважаємо, є кілька категорій населення, котрі можуть критично вплинути на зміну ситуації. Це підприємці та представники бізнесу, які максимально близько працюють із державою, і зі сферою, найбільш вразливою до корупції", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Я.Юрчишин розповів про запуск другої частини комунікаційної кампанії "Я не даю хабарів!", яка вже містить понад сотню історій простих українців про те, що вони не дають хабарів.

"Як нам консолідувати бодай 10% людей, готових боротися з корупцією? Якщо власники бізнесу на своєму прикладі демонструватимуть співробітникам, що можна жити без застосування корупційних схем, це стане одним з основних аспектів. Боротися з корупцією анонімно неефективно. Кожен успішний випадок боротьби має бути оприлюднений. Це і стало основою нашої кампанії", - розповів він.

У свою чергу директор фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна зазначила, що, згідно з опитуванням, проведеним фондом спільно з фірмою "Юкрейніан соціолоджі сервіс", більшість українців вважають, що найголовнішою проблемою в країні є корупція.

"Понад половина вважає, що це найсерйозніша проблема, ще 36% вважають це просто серйозною проблемою. Основним шляхом подолання корупції вони вважають метод "посадки". Але близько третини населення протягом останніх років давали хабарі. 54% платили за медпослуги, 75% давали гроші або цінності безпосередньо лікарю", - сказала вона.

Згідно з опитуванням, лише 30% респондентів вірять у те, що корупцію в країні можна подолати, майже 30% вважають, що ні.

На переконання українців, на сьогодні боротьба з корупцією не дає результатів, тому що борці з корупцією самі корумповані (49%), тому що за корупцію нікого не карають (40,4%), тому що це явище вкоренилося (40,8%).

Водночас більшість із них не готові приєднатися до боротьби з корупцією: якщо 50% переконані, що громадяни та громадські організації мають активніше долучитися до цієї боротьби, проте лише 23% готові долучитися особисто, 60% не готові.

Опитування проводилося у вересні-жовтні 2017 року в усіх областях України, окрім Донецької та Луганської областей і Криму. Загалом було опитано 2 тис. осіб. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА