Пресконференції

Hyundai Corp. і деякі українські банки постраждали від шахрайської схеми, збитки оцінюються приблизно в $30 млн

Київ. 13 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Міжнародна компанія Hyundai Corporation, Укрсоцбанк і низка українських банків постраждали від шахрайської схеми, що її реалізує ТОВ "Компанія Рона" (Івано-Франківськ), загальні збитки оцінюються приблизно в $30 млн, повідомляється в спільному прес-релізі Укрсоцбанку і Hyundai Corporation.

"Зокрема, завдано шкоди міжнародній компанії Hyundai Corporation на суми $6,6 млн і EUR1,2 млн, ПАТ "Укрсоцбанк" на суму $6 млн. Також постраждали державні та комерційні банки на загальну суму $11 млн і 110 млн грн", - ідеться в повідомленні.

Згідно з ним, співзасновники ТОВ "Компанія Рона" - Роман Семотюк, Роман Литвинець та інші особи - шахрайським шляхом за підробленими документами отримували кредити у фінансових установах на значні суми. Суть шахрайської схеми полягала в тому, що компанія "Рона" оформлювала кредити та міжнародні контракти на постачання товару, а поручителями за кредитами ставали компанії, які надавали під заставу об'єкти нерухомості, що існували лише "на папері" й були зареєстровані в державному реєстрі нерухомості на підставі підроблених документів. Під час виїзду співробітників банку на огляд застави шахраї розміщували табличку з потрібною адресою застави. Оціночна компанія "Нексія ДК. Оціночні послуги" в особі директора Євгена Лупака здійснювала оцінку об'єктів і надавала недостовірні дані замовникам.

Згідно з повідомленням, прокуратура Івано-Франківської області відкрила близько 20 кримінальних справ за фактом підробки документів, а також завдання збитків в особливо великих розмірах проти співзасновника ТОВ "Компанія Рона" Р.Семотюка, а також керівників підприємств-поручителів, які надавали неіснуючі об'єкти під заставу. В жовтні 2017 року Р.Семотюку було вручено повідомлення про підозру й обрано запобіжний захід - домашній арешт.

Як наголошується в прес-релізі, шахрайські дії компанії "Рона", спрямовані проти міжнародної компанії Hyundai Corporation і банків, а також відсутність своєчасної та адекватної реакції з боку правоохоронних органів значно погіршують інвестиційну привабливість України.

"Сьогодні вкрай важливо продемонструвати реальні кроки щодо захисту інвесторів і прогрес у реалізації реформи правоохоронного сектора для об'єктивного та оперативного розслідування цієї ситуації, зокрема пошук і накладення арешту на активи посадових осіб і бенефіціарів ТОВ "Компанія Рона" та інших компаній, що беруть участь у шахрайській схемі. Також важливо розслідувати не лише дії, вчинені посадовими особами, бенефіціарами ТОВ "Компанія Рона" і пов'язаними з ними підприємствами, а й дії співробітників Служби державної реєстрації України та суддів Івано-Франківського міського суду, що беруть участь у реалізації цієї шахрайської схеми", йдеться в повідомленні.

Як повідомив на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок виконувач обов'язків голови правління Укрсоцбанку Ростислав Матяш, від шахрайської схеми, крім Hyundai Corporation, постраждали чотири банки, зокрема й Укрсоцбанк, який видав компанії "Рона" кредит на суму $6 млн у 2014 році під заставу нерухомості. Після того, як банк почав працювати з цим кредитом як із проблемним боргом, з'ясувалося, що об'єкта нерухомості не існує. Банк подав заяву до правоохоронних органів і очікує якнайшвидшого об'єктивного розгляду цієї справи, сказав банкір.

Віце-президент, голова юридичного департаменту Hyundai Corporation Йо Енг-Чан (Yeo Young-Chan) повідомив на прес-конференції, що Hyundai Corporation почала постачати компанії "Рона" полімерну сировину в 2013 році. У 2015 році компанії "Рона", маючи заборгованість перед Hyundai Corporation близько $5 млн, отримала товарний кредит на суму близько $3 млн. Кошти не було повернуто, й у березні поточного року Hyundai Corporation звернулася до правоохоронних органів в Івано-Франківську, проте розслідування не проводилося - шахраї спокійно ходили містом. У серпні Hyundai Corporation за підтримки посла Кореї в Україні ініціювала зустріч із генеральним прокурором України, на якій просила забезпечити об'єктивне розслідування справи, зокрема шляхом її передання до головного слідчого управління Генеральної прокуратури України, що і відбулося кілька тижнів тому.

"Таке масштабне шахрайство не могла організувати лише компанія "Рона"... Справедливе розслідування є дуже важливим чинником для повернення Hyundai Corporation інвестицій в Україні", - наголосив Й.Енг-Чан.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ