18:00 23.03.2018

Влада зачищає електоральне поле в Україні від несистемної вуличної опозиції для позитивних підсумків виборів-2019 - думка

3 хв читати

Київ. 23 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Нинішня влада готує для себе сприятливий сценарій президентських і парламентських виборів, що мають відбутися у 2019 році в Україні, в рамках чого зачищає електоральне поле від "несистемної напівозброєної вуличної опозиції", вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Влада прекрасно розуміє, що в умовах конкурентних виборів її не буде обрано на другий термін, тому намагається зробити так, щоб вибори провести в зручному та виграшному для себе форматі, в умовах надзвичайності та керованості", - сказав В.Карасьов на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

За словами політолога, останні події в Україні цілком укладаються в озвучений ним сценарій.

"І в цей сценарій... укладаються всі останні події, пов'язані з початком політичного сезону, починаючи з введення в дію закону про реінтеграцію, з висилки (екс-президента Грузії, лідера "Руху нових сил" Міхеіла - ІФ) Саакашвілі, справи "Рубана-Савченко"...", - зазначив В.Карасьов.

Політолог також висловив думку, що в рамках цього сценарію "відбувається зачистка озброєної вуличної опозиції", а на прикладі оголошення про підозру в здійсненні низки тяжких злочинів та затримання позафракційного народного депутата Надії Савченко влада намагається "показати, що недоторканних немає", навіть якщо ти Герой України.

"З політичної поляни прибирають несистемну напівозброєну вуличну опозицію. Саакашвілі - далеко, Савченко - в СІЗО, (нардеп Семен - ІФ) Семенченко ходить на допити до прокуратури, наметового містечка (біля Верховної Ради - ІФ) немає", - зазначив В.Карасьов.

"Бурхливий, веселий, на межі фолу, жорсткий початок цього політичного сезону - це боротьба за те, які будуть вибори, виборчий цикл 2019 року: або це будуть конкурентні вибори, які завжди були характерні для України, або це будуть вибори в умовах надзвичайності, встановлення порядку, закручування гайок і спроб прибрати основні загрози, основних конкурентів з електорального поля", - наголосив політолог.

При цьому директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко висловив думку, що зниження останнім часом рейтингу президента України Петра Порошенка свідчить про те, що стратегія "єдиного кандидата, без вибору" може не спрацювати.

"Коли політтехнологи Адміністрації президента говорять, що він (кандидат на посаду президента - ІФ) єдиний, і ми зробимо так, що буде вибір без вибору, вони забувають, що одного разу один президент (Леонід Кучма - ІФ) на цьому обпікся. Це називається - хто завгодно, тільки не цей президент. Ось приблизно така ситуація нині з Порошенком, його рейтинг можна пояснити (позицією виборця - ІФ): хто завгодно, тільки не Порошенко", - сказав В.Небоженко.

За його словами, "люди просто не хочуть, майже фізично, психологічно бачити президента, попри те, що він прекрасно виглядає, став страшно багатим".

На думку В.Небоженка, якщо рейтинг П.Порошенко знизитися до 5 відсотків, то "ніякі небесні сили не зможуть йому повторити його успіх у 2014 році".

"Обдурити можна: якщо у нього буде 10%, то сфальсифікувати можна 10-12%, і він виходить у другий тур, але якщо у нього буде 5%, то дива не станеться. Питання в тому, чи далі опускатиметься рейтинг президента з 9% до 5% або йому вдасться якось зупинити падіння", – сказав він.

Поки ж, на думку експерта, дії президента свідчать про те, "що він не розуміє, що треба вести діалог із населенням, із народом, робити щось на користь реформ або хоча б посадити десяток людей з "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту", нехай не найголовніших".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА