19:26 17.06.2021

Постковідну реабілітацію необхідно розпочинати ще під час хвороби - думка

2 хв читати

Київ. 17 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Постковідна реабілітація потрібна пацієнтам ще під час перебування в медзакладі, а на постковідний синдром страждатиме 20-40% пацієнтів, що перехворіли, таку думку озвучили деякі експерти під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

"Зі 100% людей, які хворіють на COVID-19, 20% потребують госпіталізації. Частина цих пацієнтів потребує госпіталізації до палат інтенсивної терапії, а також штучної вентиляції легенів. Реабілітація для таких пацієнтів потрібна ще в палаті інтенсивної терапії, особливо для пацієнтів на ШВЛ. Також важливою є реабілітація для пацієнтів, які переходять із відділення інтенсивної терапії в стаціонар", - пояснює керівник напряму реабілітації мережі медичних клінік "Адоніс" Вадим Керестей.

Водночас експерт наголосив, що наразі в Україні дуже мало реабілітаційних заходів здійснюють у реанімаціях, а реабілітаційні центри не покривають усієї потреби.

Він зазначив, що більшість пацієнтів, які перехворіли в легкій формі, також потребують постковідної реабілітації, оскільки мають порушення з боку різних систем. У пацієнтів часто спостерігається тахікардія, проблеми з легенями, знижена працездатність, гострі порушення мозкового кровообігу, тромбоз, що підвищує ризик інсультів, порушення нервової системи.

Крім того, в країні також є попит на постковідну реабілітацію серед іноземців, наголосив експерт.

За його словами, особливо важливою є фізична терапія.

"Фізична терапія прискорить одужання пацієнтів. Фізичні терапевти навчають пацієнтів рухатися, правильно дихати, визначають фізичний стан і можливість організму до фізичних навантажень", - сказав Керестей.

У свою чергу заступник відділення запальних патологій ока та мікрохірургічного лікування їхніх наслідків ДУ "Інститут хвороб очей і тканинної терапії ім. В. П.Філатова АМН України" Олександра Зборовська зазначила, що пацієнти після коронавірусу також мають проходити реабілітацію в офтальмологів.

"З точки зору офтальмолога, реабілітації потребують усі, навіть ті, хто не хворів, оскільки ми всі були на ізоляції, що значно збільшило час контакту з гаджетами. З'явилися дані, що фіксується збільшення короткозорості у дітей. Тому велике значення має зорова гігієна та режим дозованого зорового навантаження. Щодо постковідної реабілітації - пацієнти приходять із різними скаргами, і потрібно спостерігатися у лікаря", - сказала вона.

Водночас радник з медичних питань компанії "Фармак" Віталій Усенко зазначив, що на постковідний синдром, за останніми даними, страждатиме 20-40% перехворілих пацієнтів.

"Постковідний синдром внесено до міжнародного класифікатора хвороб. Міністерство охорони здоров'я України підписало наказ із протоколом реабілітаційної допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою. Виконати протокол силами однієї системи охорони здоров'я неможливо, і дуже добре, що з'являються послуги з реабілітації", - додав він.

За словами Усенка, під час постковідної реабілітації можуть використовуватися препарати, які застосовують у лікуванні COVID-19, але тільки за призначенням лікаря.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА