21:32 01.07.2021

Кондитерські вироби 2021 року подорожчали на 15-20% через зростання цін на цукор - асоціація "Укркондпром"

3 хв читати

Київ. 1 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Кондитерські вироби в Україні від початку 2021 року подорожчали на 15-20% через зростання цін на цукор, спричиненого картельною змовою його виробників та дефіцитом пропозиції цього товару на внутрішньому ринку, повідомив голова асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

"У нашій галузі зростання цін на цукор призвело до доволі тяжких економічних наслідків, що змусило нас від початку року збільшити вартість нашої продукції на 15-20%. Ми отримали ситуацію, коли галузь скоротила виробництво на 25-26 тис. тонн, або 1,3 млрд грн у грошовому виразі", - зазначив він.

Балдинюк уточнив, що наслідком скорочення виробництва стало зростання імпорту в Україну кондитерських виробів на 20%. Галузь також програє експортні позиції на ринках ЄС, СНД та Середньої Азії. Висока ціна на цукор призвела до ситуації, коли виробництво карамелі в деяких країнах ЄС є рентабельнішим, ніж в Україні.

За його даними, протягом останніх 11 місяців українські переробні підприємства отримують цукор за цінами на 30-40% вищими за європейські. Зокрема, на Лондонській біржі за минулий місяць цукор подешевшав із $459/тонну до $432/тонну, тоді як в Україні - подорожчав із $660/тонну до $781/тонну.

Голова "Укркондпрому" зазначив, що занадто дорогий цукор в Україні призводить до того, що українські виробники втрачають конкурентоспроможність на внутрішньому та експортних ринках, що змушує підприємства галузі скорочувати виробництво і звільняти працівників.

Балдинюк повідомив, що кризова ситуація в кондитерській галузі склалася через картельну змову виробників цукру та дефіцит його пропозиції на внутрішньому ринку.

"Оскільки на сьогодні Антимонопольний комітет України порушив справу і розслідує картельну змову, ми можемо зробити висновок, що він має підстави припускати картельну змову", - уточнив голова асоціації.

За його даними, пропозиція цукру в Україні після сезону цукроваріння разом із перехідними залишками з минулого року становить 1,2 млн тонн за його внутрішнього споживання на рівні 1,5 млн тонн. Навіть з урахуванням імпорту 40 тис. тонн білого цукру з Європи в рамках наявної квоти, а також ввезення цукру-сирцю дефіцит цього продукту все одно становить 60-70 тис. тонн.

Балдинюк заявив, що виходом із нинішньої ситуації є ухвалення народними депутатами законопроекту №5673 про встановлення тарифної квоти на ввезення в Україну цукру білого. За його словами, тимчасовий дозвіл на безмитне ввезення з країн ЄС 60 тис. тонн цукру дасть змогу збалансувати попит і пропозицію на нього в країні, водночас не завдавши збитків цукровій галузі.

Як повідомлялося, Мінекономіки у квітні 2021 року запропонувало парламенту внести зміни до Митного кодексу України, звільнивши до 1 жовтня 2021 року від ввізного мита імпорт цукру загальним обсягом 120 тис. тонн.

За даними відомства, проблема обмеженої пропозиції цукру не може бути вирішена за допомогою ринкових механізмів через зниження його внутрішнього виробництва. Водночас, на думку Мінекономіки, одним з ефективних рішень може бути тимчасове обнулення ввізного мита імпорту цукру в Україну для стабілізації ситуації - ввезення 120 тис. тонн цукру білого до 1 жовтня 2021 року зменшить ажіотажний попит на нього на внутрішньому ринку і забезпечить конкурентне виробництво цукровмісних продуктів.

У свою чергу Національна асоціація цукровиробників України "Укрцукор" звернулася в червні 2021 року до міністра економіки Олексія Любченка з проханням не підтримувати під час розгляду у Верховній Раді ініціативу Кабінету Міністрів про дозвіл безмитного імпорту 120 тис. тонн цукру до 1 жовтня 2021 року.

За її даними, українська цукрова галузь здатна повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку, оскільки станом на 1 червня 2021 року залишки цукру на складах заводів-виробників становили 300 тис. тонн без урахування залишків у с/г виробників, торговельних мереж і населення.

Антимонопольний комітет України 5 квітня 2021 року розпочав розслідування за ознаками антиконкурентних узгоджених дій на ринку первинної реалізації цукру проти групи компаній "Астарта" і ТОВ "Радехівський цукор" (Львівська обл.), які протягом вересня-листопада 2020 року подібним чином підвищували ціни на цукор, середнє підвищення становило 48%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА