16:25 11.09.2014

Вимушені переселенці. Проблема, яку не вирішено

4 хв читати

Сьогодні, 11 вересня, в агентстві "Інтерфакс-Україна" відбулася прес-конференція "Вимушені переселенці. Проблема, яку не вирішено". В ній взяли участь Голова Національного комітету Партії розвитку України, народний депутат Юрій Мірошниченко та член Політради Партії розвитку України Юрій Павленко.

В рамках прес-конференції обговорювався законопроект "Про внутрішньо переміщених особах", автором якого є Юрій Мірошниченко.

Проблема вимушених переселенців вимагає невідкладного вирішення, адже вже близько чверті мільйона людей були змушені покинути свої будинки через проведення воєнних дій на Сході України.

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин на засіданні 3.09.2014 р. рекомендував прийняти за основу проект закону "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", співавтором якого є голова комітету В. Пацкан (№ 4490а-1), і відхилити раніше поданий проект "Про внутрішньо переміщених особах" Юрія Мірошниченка (№ 4490а ). Таке рішення було прийнято за відсутності автора законопроекту, без урахування численних зауважень до проекту В. Пацкана з боку Головного науково-експертного управління ВР.

Прийняття проекту закону В. Пацкана не тільки не вирішує проблеми людей, які опинилися в скрутній ситуації, а й створює для них чимало додаткових труднощів.

Альтернативний проект передбачає, що для реєстрації внутрішньо переміщених осіб необхідні заяви про загрозливі обставини одночасно від Верховного комісара ООН з прав людини, ОБСЄ, Червоного Хреста та Уповноваженого з прав людини на їх сайтах або ж прийняття рішень про такі обставини уповноваженими державними органами. Подібні умови не дозволять жодному з 243 тисяч постраждалих громадян України вважатися внутрішньо переміщеною особою (ВПО).

Отримання статусу ВПО не повинно вимагати додаткових заяв чи рішень, ці факти легко перевірити навіть в Інтернеті. Де і коли почалися бойові дії або окупація - відомо всім. Законопроект Юрія Мірошниченка чітко визначає статус внутрішньо переміщеної особи, якій гарантуються всі необхідні процедури взяття на облік або реєстрації винятково в день звернення.

Згідно з проектом В. Пацкана, якщо в людини немає документа, що підтверджує особу, а таких багато, - її не реєструють як ВПО. За таких умов працівники управлінь соцзахисту без необхідної довідки будуть "відфутболювати" тих, хто звернувся до них у найближчі територіальні органи Держміграції, які, в свою чергу, не розуміючи, чому звернулися саме до них, будуть відсилати вимушених переселенців за місцем проживання!

Законодавча ініціатива Юрія Мірошниченка передбачає швидке й ефективне рішення цієї проблеми: людям, які не мають при собі документів, довідка видається за даними, які вони надали. Цю інформацію можна швидко перевірити в базі Єдиного державного демографічного реєстру.

Крім того, усвідомлюючи складність становища вимушених переселенців, Юрій Мірошниченко не тільки гарантує можливість реалізації їх громадянських прав, але й пропонує наступні механізми захисту:

- компенсація вартості тимчасового проживання, часткове відшкодування витрат при проживанні тимчасово переселеної особи у родичів, у готелі, санаторно-курортному закладі;

- пріоритетне право на залучення до оплачуваних громадських робіт;

- продовження до 6 місяців користування раніше отриманими дозволами, ліцензіями, сертифікатами, термін дії яких завершився в період після анексії Криму або після початку бойових дій на Сході України;

- тимчасову пільгу з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за кожну працевлаштовану ВПО;

- участь у програмах забезпечення інсуліном, реімбурсації (ліки від гіпертонії), які фінансувалися за чіткою територіальною прив'язкою;

- звільнення від плати за гуртожиток для ВПО - студентів, аспірантів, докторантів тощо;

- заборона відрахування ВПО з ВНЗ або відмови в переведенні ВПО в наступний клас у школах протягом одного року з дня реєстрації як ВПО;

- скорочення вдвічі строків розгляду заяв, звернень і скарг, поданих ВПО;

- придбання та/або припинення права власності на нерухомість, розташовану на неконтрольованій території, за її межами, в т.ч. за місцем тимчасового проживання ВПО;

- судовий захист ВПО за місцем тимчасового проживання;

- збереження єдності сімей (допомога в пошуку родичів, возз'єднання членів родин, які покидали зону АТО чи Крим окремо).

Як наголосив Юрій Мірошниченко, крім прийняття цього важливого і такого необхідного на сьогодні закону, яким забезпечуються конституційні права вимушених переселенців, не менш важливо на практиці реалізувати і вирішити проблеми внутрішньо переміщених осіб.

Як зазначив Юрій Павленко численні правові норми законопроекту дозволять, у разі їх затвердження, вирішити, а подекуди попередити виникнення проблем щодо представництва батьками інтересів своїх дітей. Важливо, що запропоновані норми не обмежують громадянські права ВПО. "Так, наприклад, до мене звертаються люди, які будучи внутрішньо переміщеними особами, не мають можливості усиновити дитину або взяти під опіку неповнолітнього родича, який посиротів. Також слід зазначити, що запропонований проект закону, на відміну від інших, визначає права таких сімей, які виховують усиновлених, підопічних та прийомних дітей" - зазначив Павленко.

Для обговорення цих та інших питань Юрій Мірошниченко, як народний депутат, ініціює проведення спеціальних парламентських слухань з питань ВПО. Їх мета - зібрати разом парламентаріїв, чиновників, представників місцевих органів влади, постраждалих, волонтерів та благодійників для публічного обговорення проблеми вимушених переселенців, у результаті чого буде створена "дорожня карта реальної допомоги" ВПО і забезпечений громадський контроль за її реалізацією.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА