11:54 12.01.2017

На Рівненщині через грубе порушення експлуатації газових приладів до лікарні потрапили п’ятеро людей

2 хв читати

Одночасно працюючі газові прилади та примусова електровитяжка стали причиною накопичення чадного газу в квартирі здолбунівчан. Такими є попередні висновки фахівців, які займаються розслідуванням нещасного випадку, що трапився у перший день Різдва у райцентрі Здолбунов на Рівненщині.

7 січня до Здолбунівської лікарні із отруєнням госпіталізували сімю із п’ятьох людей. Чадним газом отруїлись 29-річні батьки та троє їхніх дітей – семирічний та п’ятирічний хлопчики та дворічна дівчинка. Ймовірною причиною інциденту фахівці називають чадний газ, який накопичився в квартирі через порушення правил експлуатації газових приладів. Остаточні причини отруєння людей встановить комісія, створена при ТУ Держгірпромнагляду в Рівненській області. Наразі загрози життю та здоров’ю людей немає.

Фахівці ПАТ "Рівнегаз", які входять до комісії, повідомляють, що причиною отруєння могло стати виникнення зворотної тяги в димовому каналі газової колонки. Оскільки, зі слів мешканців, в помешканні при зачинених кватирках одночасно працювали газова плита, водонагрівач і електровитяжка, встановлена у ванній кімнаті.

"Вкотре застерігаємо споживачів природного газу, що встановлювати електровитяжку з вентилятором у приміщеннях, де є димохідні котли і газові колонки, категорично заборонено. У паспорті до електровитяжки зазвичай зазначено, що її встановлення необхідно узгоджувати з газовим господарством. Проте це застереження люди часто ігнорують", - наголошує директор технічний ПАТ "Рівнегаз" Олександр Ганжа

До того ж більшість людей помилково вважають, що якщо витяжка і газовий прилад мають різні канали, то це не становить небезпеки. І саме ця помилка може інколи вартувати життя. До прикладу, кілька років тому двоє рівнян отруїлися чадним газом через електровитяжку, встановлену у туалеті. На щастя, це отруєння було не смертельним.

Примусова електровитяжка працює за принципом всмоктувача: вона інтенсивно втягує повітря із приміщення у вентиляційний канал. Якщо у приміщенні щільно зачинені двері і вікна і доступ свіжого повітря до помешкання обмежений, електровитяжка може всмоктувати продукти згоряння із димового каналу газового приладу, тобто виникає процес зворотної тяги. Продукти згоряння замість видалення назовні поступають у приміщення.

Чадний газ — один із продуктів згоряння — безбарвний і не має запаху, тому його неможливо відчути. Якщо приміщення на 0,5% заповнене чадним газом, смерть людини настає через 30 хвилин, на 1% — через 2-3 хвилини. Втрата свідомості настає поступово і супроводжується таким знесиленням, що навіть відчувши небезпеку, людина неспроможна врятуватися.

ПАТ "Рівнегаз" займається транспортуванням природного газу. У 2016 році підприємство протранспортувало 506,2 млн.м.куб. блакитного палива. Природним газом на Рівненщині користується понад 258 тисяч сімей та близько 3 тис. юридичних осіб.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

Інтернет магазин пружин – підбір пружин за розмірами, каталог пружин з розмірами, продаж пружин

25 квітня в Києві відбудеться форум "Надлюди" від Forbes Ukraine

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА