17:20 16.01.2017

Фахівці ПАТ "Хмельницькгаз" допомогають подолянам усувати порушення правил безпечного користування газом

3 хв читати

За минулий рік фахівці "Хмельницькгазу" виявили небезпечні порушення у майже 3,5 тис. споживачів – мова йде про несправне газове обладнання, самовільне встановлення газових приладів, втручання в роботу димо-вентиляційної системи, відсутності тяги та ін.

В зимовий період, коли зростає навантаження на газові прилади та систему газопостачання, збільшується і ймовірність отруєння чадним газом. Крім того, різкі зміни погодних умов та коливання температури подекуди стають причинами нестабільного функціонування газових приладів з відводом продуктів згорання в димохід. Тому споживачам потрібно бути особливо пильними, щоб не створювати аварійних ситуацій та не допустити нещасних випадків.

Використання побутових газових приладів при різких перепадах барометричного тиску, зниження температури зовнішнього повітря, сильних поривах вітру та рясних опадах вимагає постійного контролю наявності тяги в димових каналах, у тому числі й при роботі опалювальних газових приладів у нічний час. Не допускається використання несправних, таких, що не мають автоматики безпеки, опалювальних та водогрійних газових приладів, газопальникових пристроїв, адже це призводить не тільки до завищення обсягів газоспоживання, але й до зниження рівня безпеки.

Також забороняється встановлення та використання витяжних систем вентиляції зі штучним спонуканням (витяжні зонти над плитами тощо) у будинках, де використовуються газові прилади з відводом продуктів згорання в димохід. Недопустимо втручання у конструкцію газових приладів та димо-вентиляційних каналів, ремонт їх із залученням сторонніх осіб, самовільна заміна або ж встановленння газових приладів.

"Хочемо в черговий раз нагадати подолянам, що лише свідоме та неухильне дотримання правил безпеки при користуванні газом, особливо в опалювальний період, вбереже від нещасних випадків. Адже, за статистикою, виникнення аварійних ситуацій у більшості випадків спричиняють самі ж споживачі, грубо порушуючи правила експлуатації газових приладів. Крім того, хочу закликати користувачів газу звернути пильну увагу на стан димо-вентиляційної системи помешкань та ситематично її перевіряти", - наголошує технічний директор компанії Олександр Лоб.

Наразі, перевірку, ремонт димоходів та вентиляційних каналів проводять лише спеціалізовані організації, які мають відповідний дозвіл управління Держпраці. Відповідальність за справність ДВК у житлових будинках покладається на керівників ЖЕКів, у об’єднаннях співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) – на керівника об’єднання, у приватному секторі – на власника будинку.

При сильних морозах і снігопадах власникам газифікованих житлових будинків, квартир рекомендується позапланово проводити огляд оголовків димових та вентиляційних каналів (ДВК), очищати їх від снігу та льоду, а чергову (планову) перевірку та очищення каналів фахівцями (з оформленням акту придатності ДВК до експлуатації), забезпечувати у строки, визначені

Правилами безпеки систем газопостачання. Експлуатація димових каналів, оснащених шибером (заслінкою), при користуванні побутовими газовими приладами не допускається.

Водночас, щорічно, перед початком опалювального періоду, "Хмельницькгаз" при постійній співпраці з Управлінням Держпраці у Хмельницькій області, ЗМІ, управлінням освіти та науки ін., проводить місячник безпечного користування газом в побуті, що передбачає цілий комплекс попереджувальних та профілактичних заходів з метою недопущення виникнення нещасних випадків та аварійних ситуацій при користуванні газом.

ПАТ "Хмельницькгаз" здійснює розподіл природного газу на території Хмельницької області (крім м. Шепетівки та Шепетівського району) усім категоріям споживачів. Щорічні обсяги транспортування складають близько 700 млн.м.куб. природного газу. ПАТ "Хмельницькгаз" забезпечує природним газом майже 400 тис. домоволодінь Хмельниччини. Загальний рівень газифікації області складає більше 80%, протяжність газових мереж – 17 тис.км.Підприємство є одним з найбільших роботодавців та платників податків області, що надає гарантовані робочі місця 2 тисячам працівників, стабільно входить до п’ятірки найбільших та сумлінних платників податків Хмельниччини. До бюджетів усіх рівнів ПАТ "Хмельницькгаз" у 2016 році сплатив понад 95 млн.грн.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА